Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a făcut public rezultatul analizei tezei sale de doctorat: Nu au fost constatate abateri de la normele de etică

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a postat, pe pagina sa de Facebook, raportul comisiei de analiză în cazul propriei teze de doctorat, pe care a susţinut-o în anul 2000. El a precizat că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat” şi că nu a fost considerată oportună transmiterea lucrării în vederea altor verificări.

Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferinţe de presa, când mi s-a cerut pentru prima oară in mod direct sa fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susţinută in anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an. În anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am iniţiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esenţială in prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurator al unor activităţi antropice şi identificarea unor soluţii care sa corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane. În urma unei analize realizate de către specialişti în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat şi Turnitin), a reieşit că: “teza de doctorat respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetarii şi, în acelaşi timp, lucrarea are valoare ştiinţifică şi practică, fiind de actualitate şi în prezent, constituind o lucrare de referinţă în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi, nu în ultimul rând, al protecţiei factorilor de mediu….”, a scris Sorin Cîmpeanu, duminică pe Facebook, potrivit news.ro.

El a mai spus că reiese din raport că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat”.

Coeficientul de similititudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document şi conţine grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% faţă de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similititudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%….”! Concluzia comisiei este ca “teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecinţă, apreciem că nu este oportună şi nici motivată, în fapt şi în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, a conchis Cîmpeanu, în postarea de pe reţeaua de socializare, potrivit psnews.ro.