Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, audiat la DNA în dosarul numirilor de la vârful CFR

Ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost audiat la DNA, fiind citat în calitate de martor în dosarul în care directorul general interimar al CFR SA Ion Alexandru Simu și directorul general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa, sunt urmăriți penal pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Conform surselor citate, Sorin Grindeanu a fost chemat în calitate de martor, în condițiile în care CFR SA se află în subordinea Ministerului Transporturilor.

Ministerul Transporturilor: „Sorin Grindeanu își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului”

Ministerul Transporturilor a reacționat printr-un comunicat de presă în care spune că Sorin Grindeanu „a dat o declarație în fața procurorilor”, fiind „întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA”.

  • „Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor și Infrastructurii, își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului.
  • Preocupările și activitățile desfășurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni și dezvoltarea capacității administrative.
  • Totodată, Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situației”, a transmis Ministerul Transporturilor.

Dosarul de corupție privind numirile la vârful CFR

DNA a anunțat luni că directorul general interimar al CFR SA Ion Alexandru Simu și directorul general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa, sunt urmăriți penal pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu. Cei doi sunt acuzați de numirea ilegală a lui Simu la conducerea companiei și de concedierea unei angajate pe care o suspectau că ar fi transmis jurnaliștilor detalii despre deciziile ilegale de numire.

Acuzațiile aduse de DNA celor doi directori din CFR:

  • „În cursul lunii aprilie 2022, Petru Ceșa, în calitatea menționată mai sus, la instigarea directorului Simu, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii.
  • Prin cea de-a doua decizie, el l-a numit pe Alexandru Simu la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara.
  • Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu, Petru Ceșa ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.
  • După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, Petru Ceșa, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate bănuite că ar fi remis presei documentul respectiv i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.
  • Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA”.

Reacția Ministerului Transporturilor după ce DNA a anunțat punerea sub acuzare a doi directori din CFR

  • „Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a transmis luni Ministerul Transporturilor.

Ion Alexandru Simu este director al CFR SA din decembrie 2021, venind din funcția de consilier la Sucursala Regională CF Timișoara. Între 2014 și 2020 a fost director al Sucursalei Regionale CF Timișoara.

Despre Simu, presa a scris că a reușit să ocupe succesiv trei funcții în patru zile la CFR SA, iar despre Petru Ceșa s-a scris în contextul prieteniei sale cu Ion Alexandru Simu și presupuse ilegalități la Regionala Cluj.

În vara anului 2018, Ion Simu-Alexandru a decis suplimentarea garniturilor spre București, pentru a aduce participanți la mitingul organizat de PSD, scria Pressone.

Ion Alexandru Simu ar fi fost numit la conducerea CFR SA după ce la negocierile din interiorul actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR funcția de director al CFR SA la nivel central a revenit social-democraților, scria clubferoviar.ro, notând că Simu provine din același județ, Timiș, ca actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu, fost premier între 4 ianuarie 2017 și 29 iunie 2017, în perioada controversatei Ordonanțe 13, a fost numit ministru al Transporturilor în noiembrie 2021, în Guvernul PSD-PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă. De asemenea, el este și vicepremier, dar și deputat. A fost președinte al Consiliului Județean Timiș, conducând și filiala județeană a PSD, scrie hotnews.ro.