Moment istoric la Mitocu Dragomirnei, cu fețe bisericești, torțe și militari

Comuna Mitocu Dragomirnei a găzduit luni, 19 iunie 2023, un grandios eveniment cultural și religios ce s-a desfășurat la Mănăstirea Dragomirna, cu implicarea mai multor instituții de pe raza județului.

Comemorarea a 390 de ani de la martiriul domnitorului Miron Barnovschi a cuprins o slujbă de pomenire, dar și un ceremonial militar ce i-a impresionat pe credincioșii prezenți la acest eveniment.

E drept, nu în fiecare zi ai ocazia să vezi militari cu torțe în mâini mărșăluind pe drumul de strajă al cetății Dragomirnei și înconjurând într-o ordine perfectă zidurile Mănăstirii.

Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc, a apreciat ca fiind un moment istoric întreaga activitate găzduită de comuna pe care o reprezintă, dar a și recunoscut că e nevoie de o muncă de echipă când vine vorba despre astfel de manifestări.

„Vedeți dumneavoastră, de obicei, oamenii care stau în spatele cortinei duc greul, dar nicidecum asta nu le diminuează meritele. Acestea sunt incontestabile, de aceea aș vrea și eu să mulţumesc domnului locotenent-colonel Gheorghiță Monoranu de la Școala de Jandarmi Fălticeni, sufletul organizării acestui eveniment, dar și pompierilor voluntari din comuna noastră pentru că ne-au făcut cinste și de această dată. Mare cinste ne-a făcut și prezența domnului general de brigadă Ionel Postelnicu, inspectorul șef al IJJ Suceava. Mulțumesc Mănăstirea Dragomirna! Mulțumesc Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților!”, transmis primarul Radu Reziuc.

Manifestările de luni au debutat cu slujba de pomenire, ce a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte preacuviosul părinte Valerian Radu. Ulterior, edilul de la Mitocu Dragomirnei a depus o coroană de flori în cinstea voievodului, iar cetatea lui Miron Barnovschi a fost înconjurată pe interior și pe exterior, într-o procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Persul, ocrotitor al Dragomirnei la care voievodul moldovean avea mare evlavie, racla fiind purtată pe umeri de către elevi militari îmbrăcați în uniforme de epocă.
Cel mai impresionant moment al evenimentului a avut loc în ceasul amurgului și a constat în retragerea cu torțe pe drumul de strajă al cetății Dragomirnei. Elevii militari, însoțiți fiind de către generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și de către colonel Tudor Vladimirescu, comandantul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, s-au îndreptat spre turnul-clopotniță, de unde au preluat torțele.
Evenimentul a fost unul multidimensional, în cadrul acestuia fiind evidențiați și premiați elevii care au participat și au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele naționale.