Momente de Tezaur Folcloric, în prima seară de șezătoare, la Vicovu de Sus

Cea de-a treia ediție a Șezătorii Vicovenilor a debutat marți, 20 februarie, la Casa de Cultură Laura din orașul Vicovu de Sus. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală „Flori vicovene” în parteneriat cu Primăria orașului Vicovu de Sus și Centrul Cultural Bucovina, a reunit și anul acesta zeci de gospodine care au tors, au împletit, au cântat și au cusut în haina istoriei locale încă o ediție reușită a acestui eveniment de tradiție.

Primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a spus că acest eveniment e rezultatul unei munci de echipă și le-a mulțumuit tuturor pentru implicare. El a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor și a salutat prezența în rândul vicovenilor a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Trebuie spus că, în prima seară de șezătoare, alături de primarul Vasile Iliuț au fost președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și primarii Petru Marocico de la Ulma, Vasile Uhliuc de la Brodina, Bogdan Loghin de la Rădăuți, Zaharie Rusu de la Bilca, Cristinel Dinu Antemie de la Frătăuții Vechi, Gheorghe Lazar de la Marginea, George Olari de la Frătăuții Noi, Valentin Luță de la Horodnicu de Sus, dar și Viorel Pintiliuc de la Burla.

Cea care a dat greutate evenimentului, în prima seară, a fost artista Sofia Vicoveanca. Aceasta a cantat, alături de tineri, cântece din repertoriul ei, le-a povestit oamenilor despre momentele pe care le-a întâmpinat în lunga sa carieră și le-a spus acestora că știe să toarcă și să împletească.

Scopul acestui eveniment este legat de conservarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale, precum și de familiarizarea copiilor și tinerilor cu cele mai importante evenimente din viața satului de altădată.

„Șezătoarea Vicovenilor” se desfășoară în perioada 20 – 23 februarie 2024.