Momente emoționante, la evenimentul dedicat Zilei Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava

Devenită de acum tradiție, Ziua Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava este sărbătorită la fiecare început de noiembrie, mai precis în jurul datei de 5 noiembrie, când este marcată ziua de naștere a lui George Tofan.

Trebuie precizat că în acest an se sărbătoresc 142 de ani de la nașterea lui George Tofan (5 noiembrie 1880), 16 ani de când instituția suceveană poartă acest nume și 52 de ani de când există instituția CCD în România.

Alături de directorul Casei Corpului Didactic Suceava, prof. Traian Pușcă, au fost și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, colaboratori, parteneri, formatori ai CCD Suceava, directori și profesori, între care inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Gabriel Matei, directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Angela Zarojanu, și lect. univ. dr. Călin Bîrleanu. Totodată, între invitați s-au mai numărat și foști directori ai instituției, între care prof. Elena Manuela David, prof. Traian Duminică, prof. Constantin Mărgineanu și prof. Luiza Butnaru.

De menționat este că la celebrarea celor 142 de ani de la nașterea lui George Tofan au mai luat parte și reprezentanți ai unor instituții din Ucraina, care au prezentat și o fotografie de la mormântul lui Tofan din Cernăuți.

Directorul CCD Suceava, prof. Traian Pușcă, a transmis un salut de bun venit tuturor invitaților și, de asemenea, a subliniat importanța acestei zile.

„Purtăm cu mândrie acest nume al instituției. George Tofan este, cum am spune noi astăzi, o somitate a Bucovinei și, credem noi, a țării”, a spus prof. Traian Pușcă, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

De cealaltă parte, directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Angela Zojanu, a urat succes conducerii CCD în toate proiectele pe care le desfășoară și, totodată, a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va fi și de acum în colo un partener de nădejde pentru activitățile desfășurate de cadrele didactice de aici. 

După discursurile invitaților, a fost prezentată activitatea lui George Tofan, subliniindu-se că moștenirea culturală, după scurta dar intensa viață, a însemnat numeroase acte și dispoziții emise ca președinte de asociații, secretar-șef la Instrucție, deputat, introducerea învățământului în limba română în Basarabia și Bucovina, 14 școli și o universitate nou-înființate sau reformate, de pe întregul cuprins al Bucovinei, a înființat bănci populare, societăți de consum, cantine școlare, biblioteci sătești, muzee, școli de adulți și grădinițe de copii.

Trebuie precizat că fiecare dintre participanții la eveniment au primit în dar de la conducerea CCD Suceava câte o Monografie a Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, precum și adeverințe de participare la manifestările dedicate scriitorului și jurnalistului George Tofan.