Momente emoționante la Vatra Moldoviței. O activitate școlară inedită a reunit toți factorii principali din localitate

Școala Gimnazială „Vatra Moldoviței” a găzduit, de curând, Cercul Pedagogic al învățătorilor claselor a IV a din zona Câmpulung Moldovenesc, o activitate prin care s-a demonstrat cât de frumos se poate valorifica orizontul local în lecțiile de predare-învățare.

Întregul eveniment a fost unul de înaltă ținută, iar ideea de a desfășura în alt mod o clasică acțiune cuprinsă în calendarul activităților de dascăl i-a aparținut coordonatorului Ilaria Pușcă, profesor pentru învățământul primar la școala din Vatra Moldoviței.

Atât cadrele didactice din întreaga zonă, cât și elevii clasei a IV -a au purtat costume populare, iar  tema activității s-a intitulat sugestiv „Vatra Moldoviței – spiritualitate și poveste”. În mod firesc, acest titlu a presupus și prezența reprezentanților celor mai importante instituții din localitate, fără de care puzzle-ul unei comunități unite n-ar fi fost complet: primarul comunei, inginerul Virgil Saghin, viceprimarul Zenoviu Cenușă, preoții Dan Negură și Coca Nucu, precum și cuvioasa maică stareță Stavrofora Benedicta.

Din partea Inspectoratului Școlar Suceava au fost prezenți inspectorii generali adjuncți Petru Crăciun și Gabriel Matei, precum și inspectorii pentru învățământul primar Adriana Coțovanu și Dora Dulceac. De asemenea, n-a lipsit nici directorul Casei Corpului Didactic Suceava, prof. Traian Pușcă, iar între invitații la eveniment s-au numărat și artistul Călin Brăteanu și scriitorul Casian Balabașciuc.

Cuvântul de bun-venit i-a aparținut directorului școlii din Vatra Moldoviței, prof. Monica Colban.

Clasicul înlocuit de INEDIT

Activitatea de la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței a fost, de departe, una diferită și, au apreciat inspectorii școlari prezenți, printre cele mai bune prezentate vreodată.

Elevii clasei a IV -a au prezentat întreaga lecție singuri, au vorbit liber despre altiță, despre târșul care se pune sus la căprior la începerea construcției unei gospodării, despre eroi, despre momentul umblatului cu „Chiraleisa”, iar întregul dialog i-a cucerit pe privitori.

Momentul culminant a fost, însă, altul: elevii clasei a IV a s-au transformat în profesori și le-au pus oamenilor mari multe întrebări „fulger”. Aparent amuzant, momentul a fost unul de-a dreptul emoționant ce i-a întors pe adulți pe băncile școlii.

„Dragi invitați, iubiți prieteni, stimați colegi. Astăzi a fost despre satul nostru, iar inima îmi este plină de bucurie. Nu se putea altfel, domnule primar, să intrăm în casă nouă și să uităm de datini. Dragi colegi, mi-a fost foarte greu să vorbesc despre folclor într-o lecție obișnuită. Am gândit mai multe variante de prezentare, însă am ales să fac o chintesență a 28 de ani de activitate în cadrul  Ansamblului <<Gura Izvorului>>.  Întreaga noastră activitate a fost, astfel, despre interculturalitate, despre filosofia vieții generațiilor care s-au petrecut și s-or mai petrece, cât a fi lume pe acest frumos meleag”, a transmis, la final, prof.pt.înv.primar, Ilaria Pușcă.

Primarul Virgil Saghin, alături de școală și de oamenii performanți din cadrul ei

În cuvântul său, edilul comunei Vatra Moldoviței a ținut să reitereze faptul că va aprecia întotdeauna performanța, iar în acest sens a declarat că va propune ca prof. Ilaria Pușcă să preia și coordonarea activității Centrului Cultural ce urmează a fi inaugurat în scurt timp.

De altfel, Virgil Saghin a anunțat că acest edificiu va purta numele Ansamblului „Gura Izvorului”, cel care a devenit, alături de mănăstirea Moldovița, o importantă carte de vizită peste tot în țară și în străinătate.

„Vă asigur, în continuare, de sprijinul meu, atât financiar, cât și moral. Vă felicit pentru tot ce faceți pentru această comună”, a mai transmis Virgil Saghin.

Activitatea, model pentru întreg județul

Impresionat de modul în care prof. Ilaria Pușcă sădește în inimile și mințile copiilor pe care îi învață dragostea pentru tradițiile și obiceiurile bucovinene, inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Gabriel Matei, a spus că toate cadrele didactice din județ ar trebui să urmeze acest exemplu de bune practici.

„Mă bucur foarte mult să văd că acești copii beneficiază de astfel de lucruri, mai ales când văd că în ziua de astăzi se promovează kitsch-ul. Aici, la Vatra Moldoviței, am văzut un exemplu clar de tradiție, cultură și spiritualitate românească. Vă felicit pentru ceea ce faceți pentru acești copii”, a spus inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Gabriel Matei.

Și inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Petru Crăciun a avut doar cuvinte de laudă pentru acest eveniment subliniind că a venit cu drag la Școala de la Vatra Moldoviței.

„Cunosc profesorii de aici și cunosc munca și pasiunea doamnei profesor Ilaria Pușcă, care de 28 de ani promovează folclorul. De-a lungul timpului am invitat-o la olimpiadele naționale și la taberele de astronomie și astrofizică pe care le-am organizat și ea a venit cu acești copii minunați, care i-au încântat pe toată lumea. Vă felicit, dragi copii! Vă felicit, doamna Ilaria Pușcă, pentru tot ceea ce ați făcut!”, a spus inspectorul general adjunct Petru Crăciun.

Acesta i-a îndemnat pe profesorii participanți la Cercul Pedagogic de la Vatra Moldoviței să ia exemplu de la prof. Ilaria Pușcă și să promoveze tradițiile și obiceiurile strămoșești.

Dinamismul, originalitatea și creativitatea au fost aspectele specifice acestei întâlniri de la Vatra Moldoviței, iar autenticitatea de la care nu s-a făcut rabat le-a oferit celor prezenți garanția că frumosul de odinioară încă nu se pierde.

Excelsior, doamna prof. Ilaria Pușcă!