Muzeul Național al Bucovinei găzduiește o expoziție cu 77 de lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu

Muzeul Național al Bucovinei găzduiește o expoziție de senzație cu zeci de lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu. Este vorba despre „NICOLAE GRIGORESCU – mereu surprinzător”, o expoziție monumentală la Muzeul de Istorie din Suceava, după 41 de ani de la prima și singura expoziție vernisată vreodată la Suceava. Expoziția a fost vernisată duminică, 2 iulie.

Șapte mari muzee din România, prezintă 77 de lucrări, la 111 ani de la venirea Păstoriței lui Grigorescu în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.  Tablourile provin de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

În anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea Păstorița și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care la rândul său o dăruiește românilor din Bucovina, respectiv Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina. Profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public prin donația pe care soția sa, Octavia Lupu Morariu, a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, Păstorița iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu, finanțată de Fundația Umanitară „Assist”.

Lucrările pot fi vizionate în sălile Galeria cu bolți de la parter și Multimedia de la etajul I.

Proiectul a fost aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava. Partenerii acestei expoziții sunt Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”,  Muzeului Național Brukenthal Sibiu și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți, 4 lei pensionari și 2 lei studenți/elevi.

În cadrul vernisajului a fost lansat catalogul expoziției, Grigorescu – mereu surprinzător, precum și catalogul de grafică Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj, semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziția va fi deschisă până pe 3 septembrie 2023.