NATO, exerciții aeriene pentru testarea capacităţii de descurajare nucleară. Peste 60 de avioane vor fi în acțiune

Forțele aeriene ale NATO vor exercita exerciții de descurajare nucleară, acțiuni care implică zeci de avioane peste nord-vestul Europei începând de luni, 17 octombrie 2022.

Exercițiul, care se desfășoară până pe 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă și nu are legătură cu niciun eveniment mondial actual, tranmite organizația, potrivit euronews.ro.

Exercițiul „Steadfast Noon” implică 14 țări și până la 60 de avioane de diferite tipuri, inclusiv avioane de luptă din a patra și a cincea generație, precum și avioane de supraveghere.

Ca și în anii precedenți, vor participa bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52; anul acesta, vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord. Zboruri de antrenament vor avea loc peste Belgia, care găzduiește exercițiul, precum și peste Marea Nordului și Regatul Unit.

Steadfast Noon este găzduit de un alt aliat NATO în fiecare an. „Acest exercițiu ajută la asigurarea faptului că descurajarea nucleară a Alianței rămâne sigură, sigură și eficientă”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Noul Concept Strategic al NATO, adoptat de liderii aliați la Summit-ul de la Madrid din iunie arată clar că scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni constrângerea și de a descuraja agresiunea”. Acesta subliniază că „atâta timp cât vor exista arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară. Scopul NATO este o lume mai sigură pentru toți; căutăm să creăm mediul de securitate pentru o lume fără arme nucleare.”, se arată în comunicatul NATO, potrivit psnews.ro.