Ne-am lăudat cu Olimpiada de Astronomie de la Câmpulung Moldovenesc, dar unii elevi merituoși au rămas fără premii

Anul trecut, la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie pentru Juniori, organizată la Câmpulung Moldovenesc, Ministerul Educației a creat o situație contradictorie: s-a lăudat public cu performanțele lotului român, dar a premiat doar jumătate. Problema este semnalată de mama unuia dintre elevi, care consideră că autoritățile l-au discriminat pe copilul ei.

Potrivit școala9.ro, la această competiție au luat parte zece elevi români care au avut rezultate excepționale: au obținut 5 medalii de aur, 3 de argint și 2 de bronz. 

Totuși, când a avut loc ceremonia de premiere a olimpicilor, doar jumătate au fost recompensați de Ministerul Educației, un elev din Baia Mare și echipa lui  primind doar diplomele, nu și premiile în bani. 

Trebuie spus că regula de organizare a olimpiadei este că o țară este reprezentată de câte o echipă formată din cinci copii. Însă, statul care organizează evenimentul are dreptul să invite o altă echipă de cinci. Așadar, adolescentul din Baia Mare și alți patru elevi au făcut parte din cea de-a doua echipă a României. Deși acest detaliu era cunoscut, nimeni nu le-a comunicat elevilor că acest statut va determina un tratament diferit din partea autorităților. De altfel, informația nu a apărut nicăieri.

„Echipele care nu sunt finanțate de ME nu primesc distincții”

„La finalul concursului și înainte de încheierea oficială a olimpiadei, copilului meu i s-au solicitat cu titlu de urgență datele personale și bancare în vederea premierii, la nivel național, pentru rezultatele obținute și acordarea ulterioară a bursei Meritul Olimpic”, scrie Elena Iercoșan, mama elevului, într-un memoriu pe care l-a trimis Ministerului Educației.

Tot școala9.ro scrie că, două săptămâni mai târziu, a primit o notificare prin SMS de la Inspectorul Școlar Județean din Suceava, care s-a ocupat de organizarea olimpiadei. Mesajul era scurt: „Echipele care nu sunt finanțate de ME nu primesc distincții, premii și stimulente financiare, în temeiul art. 5 din HG 536”.

Ce spune ministerul: „o echipă a reprezentat România, cealaltă a fost invitată de România”

„Tuturor elevilor li s-au oferit condiții identice de participare la olimpiadă”, admite într-un răspuns pentru Școala 9 Ministerul Educației. 

Totuși, subliniază că cele două echipe au avut statut diferit la olimpiadă: „Prima echipă a reprezentat România, iar a doua a avut statut de echipă-invitat a României. Echipa a doua, adică toți cei cinci elevi componenți, a avut în permanență indicativul ROUG (Romania Guest) în baza de date internațională”.

Statutul de invitat a fost conferit în conformitate cu prevederile paragrafului 5 din Statutul Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, se mai arată în răspunsul Ministerului Educației. 

Însă, în cadrul acestui paragraf se arată: „Concurenții din echipele invitate sunt clasificați în același mod ca echipele obișnuite. Ei pot primi diplome și premii”.