Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a informat că, odată cu implementarea sistemului de e-Ticketing și a utilizării aproape integrale a autobuzelor electrice, numărul de călători a crescut semnificativ. Acesta a adăugat că tendința a început încă de la finalul anului trecut, dar creșterea a fost semnificativă începând cu luna ianuarie a acestui an. De asemenea, călătorii au trecut de la biletele luate de la taxatoare sau șoferi la abonamente, portofel electronic și titluri de călătorie achiziționate și activate în aplicația mobilă SuceavaPass.
„În ceea ce privește încasările, în primele două luni ale acestui an, au fost încasări totale de 088.395 lei, înregistrând o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv ianuarie și februarie 2022. S-au înregistrat creșteri și în ceea ce privește achiziționarea abonamentelor, 9.119 eliberate anul acesta în ianuarie și februarie, spre deosebire de 6.051 în aceleași luni ale anului 2022, o creștere de 34%. De asemenea, a crescut și numărul abonamentelor cu reducere, respective cele eliberate pentru elevi (cu 52%, de la 5.540 în ianuarie și februarie 2022, la 11.572 în 2023), studenți (cu 32%, de la 241 în ianuarie și februarie 2022, la 356 în 2023) și pensionari (cu 39%, de la 3988 în ianuarie și februarie 2022, la 6516 în 2023). În primele două luni ale acestui an s-au înregistrat 553.259 de călătorii cu transportul public în comun”, a spus Lucian Harșovschi.
Menționăm că prețul abonamentelor în municipiul Suceava este mult mai mic decat în alte orașe din țară și că tot mai mulți suceveni folosesc facilitatea de a-și prelungi online abonamentele sau de a achiziționa abonamente exclusiv electronice (fără card de transport), din aplicația mobilă.
„Titlurile achiziționate și activate din aplicația mobilă au avantajul că nu este necesară validarea la validatoarele din mijloacele de transport. Suceava Pass – 6711 utilizatori ai aplicației mobile, iar numărul lor este în creștere. Carduri de transport eliberate – 323. Recomandăm folosirea aplicației de către cei care au telefoane ce permit descărcarea aplicației (Android și iOS) și a cardurilor nominale, deoarece acestea prezintă o serie de avantaje, cum ar fi abonamentele la preț mai mic, recuperarea banilor din portofelul electronic sau reactivarea titlurilor de călătorie active în cazul pierderii cardului etc”, a adăugat viceprimarul.
În momentul de față, TPL utilizează un parc de 61 de autobuze electrice, din care 39 sunt autobuze mari de 12 metri, cu care sunt deservite traseele principale, iar 22 sunt autobuze mici de 6 metri utilizate pe traseele secundare cu număr redus de călători.
Ocazional, mai sunt folosite până la 3 microbuze diesel pe traseele secundare, în special în zilele foarte reci. TPL mai menține o rezervă de autobuze diesel, 10 mari și 10 mici, iar restul autobuzelor diesel urmează a fi casate.
La orele de vârf sunt folosite simultan 30 de autobuze mari și 12 autobuze mici, la care se adaugă 3 autobuze mici pentru curse școlare.
Pentru a compensa efectele traficului aglomerat de pe traseele principale și pentru a evita aglomerația din mijloacele de transport, începând cu mijlocul lunii ianuarie a fost suplimentat numărul autobuzelelor de pe trasee cu 20%.
A crescut ferecvența pe linia 1 care nu intră pe la Iulius Mall și din acest motiv e preferată de călătorii care se deplasează către și dinspre școli și locurile de muncă la orele de vârf.
„La cele 22 de automate de eliberare a titlurilor de călătorie se folosește într-o proporție mare plata cu numerar și avem zilnic 3-4 cazuri de blocare a numărătoarelor de bancnote. TPL are o echipă de intervenție care intervine între orele 6:00 și 21:00, uneori și mai târziu pentru remedierea problemelor. O altă problemă este vandalizarea echipamentelor din stațiile de autobuz. În toate cazurile căutăm imaginile și sesizăm poliția”, a mai spus Lucian Harșovschi.
Autobuzele ZTE Granton (25 buc.) au o autonomie de peste 250 de km în condiții normale și de peste 200 de km în perioadele foarte reci, iar autobuzele Solaris (14 buc. + 1 ce trebuie să sosească) au o autonomie de peste 150 de km în condiții normale și de aproximativ 100 de km în perioadele foarte reci.
Autobuzele Karsan Jest (22 buc.) au o autonomie de peste 140 km în condiții normale și de aproximativ 95 de km în perioadele foarte reci.
Menționăm că aceste autonomii se referă la aproximativ 75-80 % din capacitatea utilizabilă a acumulatorilor, autobuzele fiind trimise de regulă la încărcat astfel încât să nu scadă sub 20%.