O companie aeriană suspendă toate zborurile către Chișinău

Compania aeriană low-cost maghiară Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău începând cu 14 martie, argumentând prin evoluțiile recente din Republica Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării.

Rutele de la Chișinău către Budapesta și Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască.

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor.

Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie”, este mesajul companiei, potrivit profit.ro.

Președinta Maia Sandu a anunțat recent că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acțiuni subversive, inclusiv luări de ostatici și atacuri asupra unor instituții, în care ar fi urmat să fie implicați cetățeni „cu pregătire militară” din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntengru.

Planul includea acțiuni ale unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacționând la discuțiile din spațiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea R. Moldova.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a anunțat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conțineau „instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”.

Președinta R. Moldova a precizat în context că declarațiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituțiile de la Chișinău.

Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, a punctat Maia Sandu. „Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a arătat președinta Maia Sandu.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele receționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”, a precizat Maia Sandu.

„De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, a afirmat președinta R. Moldova.

Ea a menționat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruși, fugari, dați în căutare internațională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puși pe lista sancțiunilor de Statele Unite și Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă și a anunțat că Parlamentul R. Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informații și securitate SIS și Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”.

Ea i-a asigurat pe cetățeni că autoritățile rămân vigilente și a subliniat că „toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului R. Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”.

Declarațiile președintei Maia Sandu intervin după ce la sfârșitul săptămânii trecute, la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a informat pe liderii europeni că spionajul ucrainean a descoperit un plan de „distrugere” a R. Moldova pus la cale de Moscova, iar Kievul a informat despre aceasta Chișinăul. Serviciile de securitate din R. Moldova au confirmat ulterior că au primit aceste informații de la partenerii ucraineni.

A doua zi, premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat în mod surprinzător demisia, subliniind că mandatul său a fost unul cu precădere unul economic, iar mandatul următorului guvern ar trebui să se axeze pe securitate. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit Nataliei Gavrilița și la scurt timp l-a propus la conducerea unui nou guvern pe Dorin Recean, consilier prezidențial pe teme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova. Învestirea acestuia ar urma să aibă loc fără probleme, întrucât partidul președintei Maia Sandu deține majoritatea în Parlament.

Discursul integral al președintei Maia Sandu

„Dragi cetățeni, În ultimele zile, au apărut în spațiul public discuții cu privire la securitatea țării noastre. Declarațiile Președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență.

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Așa cum am menționat mai devreme, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordiniii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului R. Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere.

Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional.

Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!”, relatează psnews.ro.