Luminița-Claudia Corbu a fost premiată pentru rezultatele la Olimpiada de economie din anul școlar 2021-2022, însă Inspectoratul Suceava a confirmat, pentru Școala 9, că aceasta n-a avut loc. Directoarea adjunctă a Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni spune că a luat premiul pentru un concurs, însă n-a vrut să îl numească.
La mijlocul lunii iulie, în vara acestui an, zeci de elevi și profesorii lor din Fălticeni, județul Suceava, au fost premiați, în cadrul festivităților organizate de Zilele Municipiului Fălticeni, pentru rezultatele obținute la olimpiadele școlare din perioada 2021-2022.
Ei au obținut, pe lângă recunoștința locală, și premii modeste în bani, între 150 și 500 de lei, în funcție de locul obținut la olimpiadă, etapele județeană și națională.
„Înainte și după meseria asta de primar, în primul rând sunt profesor, și țin în această calitate să vă exprim întreaga recunoștință și admirație pentru rezultatele pe care le-ați obținut în acest an școlar, atât la olimpiadele școlare, cât și la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vreau să vă mulțumesc în numele localității locale și să vă spun că suntem mândri de voi”, a rostit primarul orașului din partea PSD, Gheorghe Cătălin Coman, pe scena din Fălticeni, în jurul căreia stăteau adunați sute de localnici.
Pe lista premianților se află și Luminița-Claudia Corbu, directorul adjunct al Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava, și profesoară de economie.
A fost premiată, conform listei, cu 150 de lei pentru „Mențiunea” obținută la Olimpiada de Științe Socio-Umane, disciplina economie, la etapa județeană, iar momentul este publicat pe YouTube, pe canalul Fălticeni Online.
Potrivit unei surse consultate de ziar, olimpiada pentru care directoarea adjunctă a fost premiată, alături de elevul său din clasa a XI-a, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19.
Într-un răspuns pentru Școala 9, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a confirmat că Olimpiada de Științe Socio-Umane, care are 4 discipline – psihologie, economie, logică și filosofie -, nu s-a mai organizat în anul școlar 2021-2022 din cauza măsurilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19.
„Doar la filosofie a avut loc, fiindcă la această disciplină există și o etapă internațională. La economie nu s-a organizat”, a transmis ISJ Suceava.
„Însăși directoarea adjunctă Corbu Luminița s-a trecut pe listă cu un elev de clasa a XI-a, care ar fi obținut «Mențiune» la olimpiada de economie, pe județul Suceava. Nouă ni se pare foarte grav, este clar un abuz”, spune un profesor de la colegiul din Fălticeni, pentru Școala 9.
Motivul nu e premiul, ci gradația de merit. Și elevul a fost premiat
„Nu cred că a făcut asta pentru cei 150 de lei, ci pentru Gradația de Merit pe care o poți lua o dată la 5 ani, și pentru care profesorii adună diverse diplome și premii”, explică el.
Școala 9 a arătat într-o analiză că procedura de obținere a gradației de merit se depărtează de ideea de merit. „Punctajele nu trebuie alocate hârtiilor din dosar, ci dovezilor că după dobândirea unei adeverințe, profesorul a manifestat expertiza respectivă într-o situație concretă și a făcut un progres”, a spus o profesoară consultată de publicație.
„Toată lumea știe – profesorii, inspectoratul județean, dar toată lumea tace”, subliniază profesorul. El a adăugat că și elevul de clasa a XI-a a primit, la rândul său, suma de 150 de lei pentru rezultatul fictiv.
„Copilul și-a ridicat banii de la școală. A fost întrebat de ceilalți profesori dacă el a participat la olimpiadă și a recunoscut că nu.”
„Nu a fost olimpiadă, a fost un concurs”
Contactată de Școala 9, Luminița-Claudia Corbu, directorul adjunct al Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava, a refuzat să ne spună pentru ce concurs a fost premiată la Zilele Municipiului Fălticeni și a insistat că „cineva îi vrea răul”.
„Această informație pe care o aveți dumneavoastră e doar o răutate a cuiva, care o înțeleg foarte bine (sic), cu directivă și cu toate celelalte, și nu a fost olimpiadă, a fost un concurs”, a spus directoarea, pentru școala9.ro.
Întrebată despre ce concurs este vorba, Corbu a refuzat vehement să ne ofere alte detalii. „Este necesar!? Răul cuiva este binele altcuiva, să știți. Eu vă aștept la mine și să-mi furnizați și sursa care v-a dat informația”, a insistat directoarea.
Directoarea din Fălticeni, funcție ilegală în inspectoratul școlar Suceava
Luminița Claudia Corbu a fost și inspector de specialitate pe proiecte educaționale, în cadrul ISJ Suceava, până în ianuarie 2020, când a fost eliberată din funcție pentru că nu îndeplinea condițiile de ocupare a postului.
Potrivit legii, profesorii din sistemul preuniversitar care vor să preia funcţii de conducere în învăţământ, precum și inspectorii şcolari, trebuie să facă parte din Corpul Naţional de Experţi în Managementul Educaţional, notează sursa citată.
Luminița Corbu a fost numită prin detașare în august 2019 și nu făcea parte din Corpul Național de Experți amintit. Membrii acestuia sunt selectați printr-un concurs organizat periodic de Ministerul Educației, scrie școala9.ro.