O familie din comuna Ulma a rămas pe drumuri, după ce gospodăria a fost mistuită de flăcări

Miercuri, 10 ianuarie, în jurul orei 20:50, pompierii militari de la subunitățile din Vicovu de Sus, Siret și Rădăuți au intervenit cu patru autospeciale de intervenție, o autoșenilată, o ambulanță SMURD și trei motopompe, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Nisipitu, comuna Ulma.

La sosirea echipajelor, ardeau generalizat casa de locuit și o parte dintre construcțiile anexe, existând pericolul de propagare la întreaga gospodărie.

Incendiul a fost lichidat la ora 4:50, iar misiunea pompierilor a fost îngreunată de cantitatea mare de material lemnos care ardea, zona montană, izolată, în care se afla gospodăria, greu accesibilă mijloacelor de transport, și temperaturile extreme la care s-a desfășurat misiunea de stingere (de până la -18 grade Celsius).

Au ars casa de locuit și anexele gospodărești, construcții din lemn, cu învelitoare din tablă și azbociment, pe o suprafață totală de aproximativ 350 de metri pătrați. Au mai ars bunurile din interiorul construcțiilor, precum și documente personale.

 Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum neizolat ori amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat trei construcții anexe, tot din lemn, aflate în apropierea focarului.

„Rugăm cetățenii să trateze recomandările pompierilor profesioniști cu maximă seriozitate, pentru a se proteja şi pentru a transforma propria locuinţă în cel mai sigur şi confortabil loc, atât pentru ei, cât şi pentru întreaga familie.

Coșuri pentru evacuarea fumului

          – coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

          – în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere;

          – coşurile, burlanele şi canalele vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, mr. Alin GĂLEATĂ