O femeie din județul Suceava, victimă a doctorului arestat de la Iași: După ce i-a fost implantat stimulatorul cardiac a început să i se umfle mâna stângă și pieptul în zona inimii

Ancheta procurorilor și dezvăluirile din presă cu privire la scandalul stimulatoarelor cardiace reutilizate de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au generat un val de panică în rândul pacienților care au fost tratați de cardiologul dr. Dan Tesloianu. Miile de pacienți care au avut implantat un stimulator cardiac sau un defibrilator în ultimii cinci ani au rămas cu o întrebare – ce ne facem dacă avem un aparat „second hand” în piept și nu știm?

Alții au avut tot felul de probleme medicale după momentul în care au suferit o intervenție în ultimii cinci ani și își pun întrebarea dacă motivul pentru care nu s-au simțit bine și a fost nevoie să facă vizite repetate la medic nu este legat de proveniența dispozitivului medical implantat la Iași. „Ziarul de Iași” a discutat cu astfel de persoane și alte instituții media au prezentat aceste cazuri în ultimele 48 de ore. Am reușit, în premieră, să discutăm cu unul dintre specialiștii cardiologi care au lucrat cu dr. Dan Tesloianu care le explică oamenilor ce trebuie să facă în aceste situații.

După implantarea stimulatorului, „dureri permanente și mâna stângă umflată”
Elena, o femeie de 74 de ani, a avut mai multe probleme medicale de-a lungul timpului până când a ajuns la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava cu respirație dificilă, transpirații nocturne, amețeli și o stare generală negativă. Medicii i-au explicat că are o problemă cu inima care necesită implantarea unui stimulator cardiac, motiv pentru care au redirecționat-o la Laboratorul de cardiologie intervențională de la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Aici, fără să stea deloc în așteptare, a fost consultată de dr. Dan Tesloianu, a fost confirmat diagnosticul și a fost implantat dispozitivul.

De atunci au început însă problemele pentru Elena: a început să i se umfle mâna stângă și pieptul în zona inimii, are dureri permanente acolo unde a fost implantat, subcutanat, dispozitivul medical. Fiica ei a dus-o de mai multe ori la spital, inclusiv la cabinetul privat al dr. Tesloianu, însă a povestit pentru „Ziarul de Iași” că vizitele au fost „inutile”.

Are dureri permanente acolo unde e stimulatorul cardiac, de parcă ar trece întruna curent electric prin corp. Nici ritmul cardiac nu e uniform, noaptea apare că are pauze mari ale ritmului față de perioada zilei. Acum credem că poate i-a fost montat un stimulator second hand, iar cel nou s-a dus la cineva care a plătit. Nu știm ce să facem”, a spus, pentru publicația noastră, fiica pacientei care lucrează în Iași.

Șapte stimulatoare la rând, în decurs de câțiva ani
Un caz mult mai grav l-a avut doamna Mihaela, care a avut mai multe vizite la dr. Tesloianu după ce stimulatoarele cardiace nu au funcționat corespunzător. Numele pacientelor au fost modificate de publicația noastră pentru că aceștia sau aparținătorii au dorit să ofere mărturiile sub protecția anonimatului. Însă doamna Mihaela a vorbit și cu mai multe televiziuni, printre care și Digi24, Antena 1 sau Prima TV, în același context, povestind prin ce a trecut.

A suferit șapte intervenții pentru amplasarea unui stimulator cardiac din 2013 încoace. După prima operație, totul părea că a funcționa cum trebuie, însă la câteva luni după „crăpa cusătura și (n.red. aparatul) ieșea afară”. Femeia le-a spus jurnaliștilor că nu a primit niciodată vreun document cu privire la dispozitivul medical implantat în piept și că a trecut de alte șase ori prin aceeași procedură de-a lungul timpului. „Nu îmi primea corpul, le dădea afară, de șapte ori m-a tăiat, acum am aflat de ce”, a povestit femeia.

Și în mediul online sunt mai multe mărturii pe platformele de socializare ale persoanelor care spun că au fost la dr. Tesloianu și, după implantarea dispozitivelor, au resimțit unele efecte adverse pe care alți pacienți nu le-au avut, după cum le-au spus și doctorii când s-au prezentat la spital.

Cardiolog: „Pacienții trebuie să stea liniștiți și să vină la controalele regulate ale aparatului”
„Ziarul de Iași” a reușit să vorbească cu un medic cardiolog care a lucrat în același laborator cu dr. Dan Tesloianu, în încercarea de a le răspunde tuturor celor îngrijorați. Acesta a spus că înțelege prin ceea ce trec oamenii și că sunt îngrijorați, de aceea a și acceptat să vorbească cu publicația noastră, cu condiția să nu îi menționăm și numele.

Acesta a explicat că riscurile implantării unui dispozitiv refolosit au fost reluate de mai multe ori în presă, infecția fiind cel mai mare. O altă chestiune care poate ridica semne de întrebare este durata de viața a bateriei, mai ales dacă stimulatorul sau defibrilatorul au mai fost utilizate în trecut. Dar, de principiu, spune acesta, nu există riscuri majore atâta timp cât oamenii vin regulat la controale, la spital, și semnalează medicului de familie în cazul în care observă simptome generale pe care nu le pot atribui unei condiții pe care o au în acel moment.

Dacă vorbim de infecție, aceasta se localizează la nivelul pielii și va fi ușor de identificat: vor fi semne de inflamație acolo unde este amplasat dispozitivul. Mai pot apărea simptome generale ale organismului care luptă cu o infecție, iar dacă pacientul știe sau înțelege că nu are o anumită boală, o contaminare, poate presupune că ar proveni de la asta. Dar cel mai simplu este să verifice dacă sunt semne de inflamație la nivelul locului unde s-a implantat”, a spus cardiologul.

El a spus că nu există niciun test prin care să se determine dacă aparatul ce se află deja în corpul pacienților este nou sau dacă a fost folosit. „Pacienții trebuie să stea liniștiți și să vină la controalele regulate ale aparatului, la șase luni de când au fost ultima oară. Dacă el merge bine, nu poți să îți dai seama dacă a fost nou sau refolosit. Toate aceste controale se fac la spital, acolo unde au fost implantate dispozitivele, și unde oricum trebuie să meargă regulat la control. Ar mai fi riscul ca bateria să fie la un nivel mai scăzut dacă aparatul a mai fost folosit în trecut, dar nivelul acesta apare la control și medicul îi va spune pacientului dacă e cazul pentru o nouă procedură. În orice caz, a doua oară se schimbă doar aparatul, se cuplează la sondele care sunt în cord, care rămân la locul lor”, a mai precizat sursa noastră.

În momentul de față dr. Dan Tesloianu este în arest preventiv pentru 30 de zile, conform deciziei magistraților Tribunalului București, iar cercetările în acest caz continuă. Procurorii au descoperit până acum 238 de cazuri în care pacienții ar fi primit dispozitive prelevate de la cadavre sau obținute prin donații, în contextul în care ei ar fi trebuit să beneficieze, gratuit, de aparatura respectivă prin programele naționale finanțate de Ministerul Sănătății, scrie psnews.ro.