O investiție de 14,5 milioane de lei, în implementare la Boroaia. Vasile Berariu: „Modernizarea drumurilor reprezintă un etalon al civilizației”

Investițiile administrației publice în domeniile de interes dintr-o localitate au transformat unele comune din județul nostru în așezări atractive, unde condițiile de trai sunt mult mai bune decât în multe orașe. Aici, în satele Sucevei, s-a investit constant și în funcție de necesitățile comunității, iar acest lucru conduce, fără echivoc, la performanțe demne de urmat.

Un astfel de exemplu este și comuna suceveană Boroaia, unitate administrativă pe raza căreia toate unitățile școlare sunt moderne, dotate la standarde europene și avizate ISU și DSP, sistemul de alimentare cu apă acoperă toată localitatea, parcul auto al Primăriei dispune de toate utilajele necesare bunei gospodăriri, iar în prezent sunt în desfășurare multe alte mari șantiere, noile proiecte de investiții venind ca o completare a tabloului unei comunități rurale cu un nivel ridicat de trai.

Inginerul Vasile Berariu, unul dintre cei mai longevivi și întreprinzători primari din județul Suceava, se află la conducerea Primăriei Boroaia din anul 2004, iar de atunci și până în prezent, împreună cu echipa sa, au reușit să schimbe, la propriu, fața comunei.

„Din 2004, de când sunt primar, am întâlnit multe provocări. Am pornit de la 0 (zero) kilometri de rețea de apă, 0 (zero) kilometri de rețea de canalizare și de la 2 kilometri de drumuri comunale asfaltate”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, primarul comunei Boroaia, ing. Vasile Berariu.

Astăzi, drumurile din satele comunei sunt modernizate aproape în totalitate, iar pentru a întregi tabloul unei infrastructuri rutiere complete, în implementare se mai află un proiect guvernamental. Este vorba despre cel privind modernizarea drumurilor de interes local din comuna Boroaia, investiție ce se ridică la 14,5 milioane de lei, bani atrași prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat la sfârșitul lunii februarie 2023, iar de luna trecută au început și lucrările.

„Investiția prevede modernizarea a patru tronsoane de drum, precum și construirea a două poduri noi, repsectiv cel de peste pârâul Seaca, dar și cel de peste pârâul Moișa”, a adăugat ing. Vasile Berariu.

Potrivit edilului, strada Boboceni, în lungime de peste 4,6 kilometri, și strada Boroaia Vale – Cot Maftei, în lungime de aproape 1,2 kilometri, vor fi modernizate prin asfaltare, lucrările constând în pregătirea terasamentului și turnarea celor două straturi de asfalt, respectiv binderul și stratul de uzură, iar străzile Pintileni, în lungime de aproape 1,8 kilometri, și Salcâmilor, în lungime de aproape 800 de metri, vor fi reabilitate și modernizate prin turnarea unui covor asfaltic nou.

Pe toate cele patru tronsoane de drum se vor executa rigole de pământ și rigole betonate. Astfel, dacă vorbim de rigole betonate, vorbim de o lungime totală de aproape 2.340 de metri liniari, acestea urmând a fi amplasate strict în zonele cu pantă mare și în zonele ce prezintă risc de rupere a acostamentului. În ceea ce privește rigolele de pământ, acestea vor fi realizate pe o lungime de 13.457 de metri liniari.

După finalizarea acestei importante investiții, peste 90% din rețeaua de drumuri a comunei Boroaia va fi modernizată, iar pentru restul, conducerea Primăriei a pus la punct un program multianual de la care nu face rabat și care prevede modernizarea prin asfaltare sau betonare, cu bani de la bugetul local, a tuturor străduțelor mici ce nu pot fi incluse în proiecte guvernamentale sau europene.

„Modernizarea drumurilor înseamnă confortul cetățenilor, însă, privind dintr-o altă perspectivă, reprezintă un etalon al civilizației. Sigur, dacă vorbim de asfalt, putem vorbi și de atragerea de noi agenți economici, dar și de o dezvoltare viitoare a zonelor respective. Sperăm și într-o reîntoarcere a unor familii de tineri plecate în străinătate. Din moment ce noi, în calitate de autoritate locală, am asigurat această infrastructură edilitară, cred că e necesară și o reconfigurare a spațiului economic din zonă, pentru că am creat, zic eu, facilitățile minimale necesare și de bun simț”, a mai spus primarul comunei Boroaia.

Un alt pilon important al civilizației este reprezentat de un sistem funcțional de distribuție a gazului metan, element alternativ lemnului de foc, ce nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor.

În acest sens, unitatea administrativ teritorială, împreună cu Primăriile Fântâna Mare și Bogdănești, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente.

Potrivit primarului Vasile Berariu, în prezent, se află în derulare procedura de evaluare a ofertelor depuse la licitație, urmând ca, după desemnarea câștigătorului, să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.

Foarte important este că acest proiect prevede și branșarea gratuită a gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale.

Administrația publică de la Boroaia este un model ce poate fi multiplicat și în alte localități din județ și din țară și asta datorită profesionalismului conducerii Primăriei, dar și ritmului alert în care se fac investițiile aici. Totodată, realizările de până acum îl obligă în continuare pe primarul Vasile Berariu să mențină standardele ridicate și să fie la fel de dedicat cauzei sale, la fel ca în primii ani la cârma Primăriei.

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]. Informaţiile publicate pe site-ul suceavalive.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.