O nouă premieră la Spitalul Judeţean Suceava: cancerul de prostată, tratat prin prostatectomie radicală

În cadrul Spitalului Judeţean Suceava, echipa secţiei de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru judeţul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică .

De această intervenţie chirurgicală  a beneficiat în luna August pacientul P.I.de 67 ani  din comună Stroieşti, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată (stadiul IIB), în urma efectuării unei puncţii de prostată şi prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostate) crescut. Rezultatele postoperatorii  au fost favorabile şi pacientul s-a externat cu plaga vindecată la 1 săptămâna, la 3 sapt prezentând micţiuni fizologice , fără a mai necesita tratamente suplimentare  oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ .

 Prostatectomia radicală este tratamentul  chirurgical curativ al cancerului de prostată , care este o afecţiune des întâlnită la bărbaţi şi este a doua cauză de deces , după cancerul de plămâni . Unul din zece bărbaţi din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală  reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, ţesutul celulo-grasos periprostatic şi ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrala. Este opţiunea fundamentală pentru pacienţii aflaţi în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranţa lungă de viaţă şi status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală: Prostatectomia clasică –  este metoda tradiţională şi  implica realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică . Prostatectomia laparoscopica – chirurgul face  mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o cameră ataşată, precum şi instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistată robotic – asemănătoare  celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenţia chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare , infecţii ,tromboza venoasă profundă şi trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinătate, incontinenta urinara prin lezarea sfincterului ,disfuncţie erectilă.
Majoritatea pacienţilor pot prezenta incontinenta urinară. Mulţi dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alţii vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulţi vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte  Dr. Filip Alexei  medic primar urolog , Dr. Ilisei Andrei -medic urolog  şi  asistenta de bloc operator Bumbu Ioana ,intervenţia menţionată fiind efectuată  sub anestezie generală : Dr Bărbunc Danut -medic primar AŢI şi asistenta Adochitei Aura.

„Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază ,datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Judeţean Suceava, de un act medical complex pentru care, până acum, erau îndrumați spre clinicile universitare , fiind cunoscut faptul că suportul familiei şi prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului” – dr. Filip Alexei.

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava împreună cu Consiliul  Judeţean, a făcut şi va face tot ce este necesar pentru îmbunătăţirea actului medical atât prin susţinerea şi formarea continuă a personalului medical cât şi prin asigurarea celor mai bune condiţii de spitalizare.