O nouă premieră la Spitalul Județean Suceava! O pacientă cu o boală renală în stadiu terminal a beneficiat de dializă peritoneală

În premieră la Spitalul Judeţean Suceava, o pacientă recent diagnosticată cu boala renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numite dializă peritoneală.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalenţă de peste 10% ( la nivel global, o persoană din 10 are această boală); dintre bolnavi, aproximativ 1 % vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcţiei renale ( hemodializa, dializa peritoneală sau transplant renal).

Prin comparaţie cu hemodializa, în dializa peritoneală se foloseşte pentru curăţarea toxinelor, o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril specialce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras şi înlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor la care această metodă poate fi realizată.

Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată ( dr. Petru Velnic şi dr. Lucian Leneschi ), ulterior realizându-se pe secţia de Nefrologie instruirea şi iniţierea schimburilor de dializă, evoluţia fiind favorabilă şi lipsită de incidente.

Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „ Sfântul Ioan cel Nou„ Suceava, cu excepţia transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat şi integrat al tuturor pacienţilor cu afecţiuni renale:

  • Diagnosticul şi tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare puncţie – biopsie renală;
  • Diagnosticul şi tratamentul nefropatiilor tubulo-interstitiale;
  • Managementul pacientului cu boala cronică de rinichi – încetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicaţiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiana);
  • Diagnosticul şi tratamentul injuriei renale acute;
  • Diagnosticul şi tratamentul patologiei infecţioase a aparatului reno-urinar;
  • Diagnosticul şi tratamentul diselectrolitemiilor.

Trebuie subliniat că aceste progrese terapeutice şi diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipa multidisciplinară, între secţiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervenţională.

Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creşterea continuă a calităţii actului medical, siguranţă şi confortul pacientului dar şi al cadrelor medicale şi de aceea investiţiile vor fi majore în această direcţie în viitorul apropiat.