O nouă premieră medicală, la Spitalul Clinic Județean Suceava

Miercuri, 17 ianuarie 2024, s-a efectuat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Ioan cel Nou” de la Suceava, prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Suceava, medicul Dan Teodorovici, procedura a fost realizată în blocul operator al spitalului de către echipa o multidisciplinară și l-a avut invitat pe  dr. Marius Ciorba medic primar gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Conferinţa multidisciplinară dedicată inaugurării Centrului de Evaluare şi Tratament în Boală Parkinson Avansată a avut loc vineri, 15 decembrie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

La această conferinţă au participat medici din secţiile de Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie şi ATI, specialişti care fac parte din echipa multidisciplinară necesară derulării acestui proiect.
Boala Parkinson reprezintă o importantă problemă de sănătate, ca şi incidență, fiind a doua afecţiune neurodegenerativă după boala Alzheimer. Este o afecţiune neurologică cu evoluţie lent progresivă la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienţilor precum şi stadiului de boală.

Soluţiile terapeutice au evoluat în ultimii ani ducând la progrese semnificative în controlul simptomatologiei acestei afecţiuni, inclusiv pentru pacienţii cu boala Parkinson avansată.

La această conferinţă au participat şi neurologi care îşi desfăşoară activitatea în cabinete neurologice din Suceava, Rădăuţi, Bistriţa, Neamţ şi Botoşani şi care vor selecta cazurile avansate de boala Parkinson care nu mai răspund la terapia convenţională şi care vor putea beneficia de evaluare în acest centru dedicat, fie pentru optimizarea medicaţiei, fie pentru accesarea unei terapii inovative asistata de dispozitiv.

Este vorba despre terapii care administrează continuu medicaţia triplă sub forma unui gel intestinal cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni tip CRONO LECIG. Până în acest moment pacienţii care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiţi să se deplaseze pentru montarea acestei pompe în alte centre din ţară (Iaşi, Bucureşti, Tg Mureş).

Costurile aferente întregii proceduri precum şi terapia pacientului sunt decontate integral (fără costuri suplimentare pentru pacient), iar ansamblul format din pompa, PEG-J, conectori este pus la dispoziţie de compania producătoare STADĂ.
Coordonatorul Centrului de Evaluare şi Tratament în Boală Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog dr Daniela Neagu, afirma că această echipă multidisciplinara formată va putea iniţia, monta şi monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din judeţul Suceava, precum şi din judeţele Botoşani şi Neamţ, sau oricărui pacient care doreşte să se trateze la noi.
Altă terapie inovativa disponibilă în acest centru este reprezentată de tratamentul cu apomorfina, în prezent doar terapia intermitenta cu Pen, iar pentru 2024 şi prin intermediul pompei de apomorfina. Această procedură necesita o titrare iniţială a medicamentului sub supraveghere medicală în vederea stabilirii dozei optime de tratament.

Odată iniţiată procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu prin intermediul neurologului curant.

Pe viitor se va avea în vedere organizarea de întâlniri trimestriale atât în cadrul echipei multidisciplinare, cât şi cu neurologii din alte judeţe sau cabinete medicale individuale/policlinici pentru a crea un consens privind protocoalele necesare pentru selectarea pacienţilor eligibili şi iniţierea terapiei.