Oameni de cultură și personalități marcante, la inaugurarea Centrului Cultural „Vlad Rădescu” din comuna Ciprian Porumbescu. Primarul Nimițean: „Îmi doresc să nu se piardă nimic din istoria noastră”

Centrul Cultural „Vlad Rădescu” din comuna suceveană Ciprian Porumbescu a fost inaugurat sâmbătă, 3 iunie, chiar în prezența marelui actor care i-a dat numele, printr-un eveniment cultural deosebit la care au luat parte oameni valoroși de cultură. Totodată, alături de primarul Dumitru Nimițean au fost și deputații social democrați George Șoldan și Mirela Adomnicăi, subprefectul județului Suceava Cristian Șologon, dar și directorul Direcției de Cultură Suceava, Alexandru Flandorfer. Și directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, și Călin Brăteanu au fost sâmbătă la Ciprian Porumbescu.Manifestările au debutat cu slujba de sfințire a Centrului Cultural „Vlad Rădescu”, oficiată de preoții parohi din comună, care, în cuvântul lor, au mulțumit administrației locale pentru construirea acestui edificiu cultural, subliniind că era mare nevoie de o astfel de clădire.
Primarul Dumitru Nimițean a amintit celor prezenți că marele actor Vlad Rădescu este cel care, în urmă cu peste 50 de ani, a interpretat rolul lui Ciprian Porumbescu în filmul biografic al marelui compozitor de la Stupca. Totodată, edilul a mulțumit familiei profesorului Dumitru Olteanu pentru că a fost de acord să vândă terenul, situat în apropierea Muzeului „Ciprian Porumbescu” și al Bisericii, pe care s-a construit acest centru cultural. 

„Ne dorim ca generația tânără să știe cine este Vlad Rădescu și să nu se piardă nimic din  istoria noastră. Eu vă mulțumesc tuturor. Fiecare am avut contribuție, oricât de mică, atât din cadrul consiliului local, angajații primăriei, cât și din localnici, și nu putem uita un singur lucru, în acest loc, unde ne aflăm, a fost familia Olteanu și ca să putem cumpăra acest teren, am avut un sprijin foarte mare de la profesorul Dumitru Olteanu și mulțumim și acum”, a declarat primarul comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimițean.

Emoționat până la lacrimi, marele actor Vlad Rădescu a mulțumit  primarului comunei pentru faptul că a denumit instituția culturală după numele său, subliniind că este onorant.

„Viața, Domnul, hazardul ne încearcă cu lucruri bune, mai puțin bune, cu daruri, cu necazuri. Unele ne copleșesc, altele mai puțin. Pot spune că acest dar pe care mi l-ați făcut dumneavoastră, domnule primar, este un dar care mă copleșește și care m-a surprins încă din prima clipă că v-ați gândit să-l omagiați pe Ciprian și implicit și pe noi care am făcut filmul acum 51 de ani. Vorbim deja de jumătăți de secol și e o clipă în care mă întorc cu mintea și cu sufletul înapoi alături de toți cei cu care am lucrat, care nu mai sunt, din păcate, în momentul de față, care împânzesc lumea umbrelor și care l-au iubit pe Ciprian și dacă nu ar fi lucrat cu atâta dragoste, nu ar fi putut să-i impresioneze și astăzi pe spectatori, telespectatori. Noi ne-am făcut datoria, prin a-l omagia prin munca noastră, poate chiar prin talentul nostru și faptul că un film făcut acum jumătate de secol are reververații până în ziua de astăzi când lucrurile s-au schimbat atât de mult, rămâne ceva cu totul și cu totul deosebit. Vă mulțumesc și pentru Ciprian și familia lui. Din păcate, destinul lui Ciprian a fost foarte scurt. S-a frânt la nici 29 de ani. Despre Eminescu se spune că a trăit foarte puțin, a trăit 39 ani. Să ne imaginăm ce ar mai fi făcut, ce ar mai fi creat, ce muzică și ce alte poziționări în societatea din istoria vremii ar fi avut Ciprian dacă ar mai fi trăit măcar 10 ani. Cu gândul acesta rămân alături de dumneavoastră și vă mulțumesc că m-ați onorat”, a spus marele actor Vlad Rădescu.

Manifestările de la Stupca au continuat cu interpretarea Baladei lui Ciprian Porumbescu, de către violonistul Răzvan Mitoceanu de la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, acompaniat la pian de prof. Johannes Raimund Onesciuc.

Prof. Constantin Logigan, Cetățean de Onoare al comunei Ciprian Porumbescu

 

Născut la Stupca, prof. Constantin Logigan s-a remarcat de-a lungul timpului prin importanta activitate culturală pe care a desfășurat-o în județun Suceava. Cu Ciprian Porumbescu în inimă, prof. Logigan a promovat comuna sa natală peste tot pe unde a fost, iar de numele său se leagă două mari festivaluri de rezonanță. Este vorba despre Festivalul „Toamnă la Voroneț”, care a debutat în anul 1981, și Festivalul „Umor la Gura Humorului”, fondat în anul 1991.

„Nu am făcut  nimic deosebit, doar am pus în practică ceea ce am învățat la școală și la facultate. La 27 de ani am fost director coordonator pentru toată comuna la școlile din Slătioara, comuna Stulpicani. Sunt foarte emoționat. Mulțumesc din inimă stupcanilor, Consiliului Local, domnului primar. Le promit că voi plăti toate impozitele”, a spus prof. Constantin Logigan.

Și pentru că trăinicia în căsnicie este un model de urmat și un ideal pentru toate familiile, primarul Dumitru Nimițean a premiat cuplurile de aur din localitate. Astfel, familiile care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsnicie au primit din partea administrației locale diplome, bani și câte „o vioară” cu tărie.

În numele „mireselor” a vorbit prof. Stanca Moldovan, care a transmis mulțumiri conducerii Primăriei pentru că promovează atât de frumos valorile comunității, dar și pentru că cinstește și menține vie memoria celui mai cântat compozitor al țării.

„Localitatea noastră este o binecuvântare, o gură de rai care l-a inspirat și pe Ciprian Porumbescu în cântecele sale atât de frumoase și atât de pline de sensibilitate, de altfel, în cântecele sale vibrează trăirile și viața oamenilor de pe aceste meleaguri. Ne mândrim cu această comună care a devenit din ce în ce mai înfloritoare, datorită si domnului primar. Avem un primar destoinic care s-a străduit să ofere acestei comune condiții cât mai apropiate cu cele de la oraș. De asemenea ne mândrim cu elevii care au plecat de pe băncile școlii noastre, avem reprezentanți în toate domeniile de activitate, avem ingineri, profesori, medici, pictori, sculptori, absolut în toate domeniile de activitate și referitor la activitatea de față vă asigur că întrebarea care stă pe buzele tuturor este «Care este secretul longevității căsniciei?» răspunsurile sunt multiple, dar eu aș fixa pe primul plan sinceritatea, deci într-un cuplu nu trebuie să existe minciuna, niciunul nu trebuie să ia hotărâri de unul singur, să existe respect, înțelegere, fidelitate pentru că acolo unde nu mai e fidelitate nu mai e respect, nu mai e iubire”, a spus prof. Stanca Moldovan.

 

Oameni de cultură și cetățeni de onoare ai comunei, întâlnire creativă pe scena Centrului Cultural „Vlad Rădescu”

 

După premierea cuplurilor de aur, pe scena Centrului Cultural „Vlad Rădescu” au urcat oameni de cultură originari sau strâns legați de comuna marelui compozitor, precum și cetățenii de onoare ai localității, care au împărtășit cu publicul teme legate de marele compozitor.
Între personalitățile prezente s-au numărat și prof. univ. Radu Pentiuc, originar din Stupca, epigramista Maria Sturza Clopotaru scriitorul Viorel Martin, preotul Liviu Mihăilă, artistul plastic Mihai Vărzar, înfiat la Stupca, scriitorul Adrian Lesenciuc, caricaturistul Mihai Pânzaru Pim, scriitoarea Gabriela Gîrmacea și omul de radio Mihai Pohoață.
Fiecare dintre ei au vorbit publicului despre activitatea pe care o desfășoară, subliniind totodată importanța deosebită pe care o are compozitorul Ciprian Porumbsecu pentru comuna ce-i poartă numele, pentru comunitate și pentru țara întreagă.
Ulterior, cuplurile de aur și invitații au fost poftiți la o gustare, iar manifestările au continuat cu spectacolul susținut de elevii școlilor din localitate. Totodată, pe scena Centrului Cultural „Vlad Rădescu” a urcat și grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini, iar ziua a fost încheiată de Fanfara de la Sfântu Ilie, care a cântâtat până la miezul nopții.