Oficialități din Polonia și România, prezente la inaugurarea Casei Polone din comuna Moara

Joi, 24 august, a început cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Culturii Polone, cel mai mare eveniment anual al Uniunii Polonezilor din România. În cadrul acestora a avut loc simpozionul internațional dedicat legăturilor istorice și culturale polono-române, întâlniri care promovează cele mai noi editări dedicate relațiilor polono-române, evenimente, dar și o zi petrecută în mijlocul comunității poloneze din România în timpul zilei roadelor.
„După trei ani de pauză, în sfârșit am putut să ne întoarcem la tradiționala întâlnire față în față. La ora 9:00, în sala de conferință a hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului a început simpozionul, care anul acesta este intitulat «Trecutul și prezentul relațiilor polono-române»”, a spus președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.
La deschiderea Zilelor Culturii Polone au participat directorul adjunct al Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Zbigniew Ciosek, directorul executiv pentru gestionarea programelor din cadrul Asociației „Wspólnota Polska”, Zenka Bańkowska, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Doina Iacoban, inspectorul școlar general adjunct, Petru Crăciun, primarul orașului Gura Humorului, Marius Ioan Ursaciuc, precum și gazda evenimentului, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. De asemenea, la eveniment a fost și capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec.
Casa Polonă de la Moara, inaugurată în prezența oficialităților
Ziua de 24 august a fost o zi de mare bucurie pentru comunitatea poloneză din România, deoarece a avut loc inaugurarea Casei Polone de la Moara. Festivitățiile au început la ora 17:00 cu întâmpinarea delegației oficiale de către primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi. Au fost intonate imnurile României și Poloniei interpretate de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari din localitatea Gać, Polonia, după care a urmat ceremonialul de sfințire a Casei Polone, oficiat de către ES Iosif Păuleț – episcop de Iași, cu participarea preoților din decanatul de Bucovina.
După acest moment, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu delegația au tăiat panglica, iar ES Iosif Păuleț a fost invitat înăuntru pentru a sfinți clădirea nou deschisă. În câteva momente, a fost invitat și publicul larg în interior pentru a vizita Casa Polonă. Cu acest prilej, a fost vizionată și expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”. Expoziția a fost creată de Centrul Internațional de Cultură din Cracovia.
Varianta ei în limba română a fost pregătită de Institutul Polonez din București. Evenimentul a fost îmfrumusețat de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și de formația folclorică „Gacoki” din localitatea Gać. Desigur, că, nu au lipsit nici spectacolele susținute de: ansamblurile diasporei poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului, „Sołonczanka” din Solonețu Nou și de recent înființatul grup al copiilor din comunitatea poloneză din Moara, precum și grupul folcloric românesc local „Dor”.
La eveniment au participat ES Iosif Păuleț, episcop al diecezei de Iași, Ambasadorul Republicii Polone la București – ES Paweł Soloch, Natalia Piotrowska, chargé d’affaires Ambasadei Republicii Polone la București, directorul adjunct al Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Zbigniew Ciosek, directorul executiv pentru gestionarea programelor din cadrul Asociației „Wspólnota Polska” – Zenka Bańkowska, reprezentata Institutului Polonez la București, Katarzyna Zalaszewska, delegația schimbului 13 a Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, sentorul Constantin-Daniel Cadariu, deputații de Suceava, Angelica Fădor, Mirela Adomnicăi, Ioan Balan și Gheorghe Șoldan, consilierul primarul municipiului Suceava, Ovidiu Milici, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Doina Iacoban, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, participanții la Zilele Culturii Polone și simpozion, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, directorii și profesorii din școlile cu predare a limbii polone, prieteni de la alte organizații ale minorităților naționale din Bucovina, preoții decanatului de Bucovina, toți polonezii și simpatizanți din toată țara.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un picnic oferit de către Uniunea Polonezilor din România și primarul comunei Moara.
„Dorim să mulțumim tuturor ansamblurilor care ne-au încântat cu frumoasele cântece și dansuri, marcând însemnătatea acestei sărbători. Mulțumim tuturor oaspeților care ne-au onorat cu prezența la sărbătoarea noastră”, a transmis deputatul Longher, după eveniment.