Opera lui Ciprian Porumbescu și obiceiurile din Bucovina, promovate de CJ Suceava în Sicilia

Consilierii județeni suceveni se întrunesc joi, 27 aprilie, în ședință pentru a supune votului o serie de proiecte importante. Între acestea se numără și cel privind încheierea unui acord de parteneriat cu Asociaţia „Decebal & Traian” din Alcamo/Sicilia în vederea implementării proiectului „Fereastra înspre România – Bucovina salută Sicilia”.

Potrivit președintelui Flutur, inițiatorul proiectului, această inițiativă are în vedere celebrarea vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu, consolidarea identităţii etnice, circulaţia valorilor cultural-artistice şi tradiţionale româneşti şi bucovinene în Sicilia, organizarea la Alcamo a unui eveniment de promovare culturală a Bucovinei, pe parcursul a 3 zile, prin intermediul meşteşugurilor, gastronomiei şi cinematografiei, dar și creșterea gradului de conștientizare şi de înţelegere a importanţei culturii româneşti ca fundament solid şi irevocabil al identităţii unui popor.

Delegația Consiliului Județean Suceava ce va promova Bucovina în Sicilia va fi formată din trei meşteri populari, care vor participa la organizarea, la Alcamo, a unei expoziţii cu cele mai reprezentative meşteşuguri din Bucovina pe parcursul a trei zile și cinci reprezentanţi ai Centrului Cultural Bucovina care vor promova la Alcamo opera compozitorului Ciprian Porumbescu. Din delegație vor face parte și doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava şi un reprezentant al Asociaţiei „Produs în Bucovina”, care vor promova judeţul Suceava în cadrul evenimentului de la Alcamo.

„Prin intermediul proiectului «Fereastra înspre România – Bucovina salută Sicilia» se propune organizarea unui eveniment în Italia, la Alcamo, în Sicilia, în toamna acestui an, care să vizeze acţiuni de promovare culturală a Bucovinei, pe parcursul a trei zile, respectiv celebrarea vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu, promovarea meşteşugurilor, gastronomiei şi cinematografiei”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Asociaţia „Decebal & Traian” va asigura spaţiul de desfăşurare a spectacolelor susţinute de artiştii din Suceava, prin punerea la dispoziţie a întregii logistici necesare desfăşurării în bune condiţii a acestei activităţi, cu implicarea Liceului de Muzică „Vito Fazio Allmayer” din Alcamo şi a Primăriei oraşului Alcamo.