Doar în ultimele 3 zile, pe raza județului s-au produs șapte evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor și motocicliștilor. De altfel, din cele 8 evenimente rutiere înregistrate în ultimele zile, în 7 au fost implicate bicicliști sau motocicliști. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta sau motocicleta să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.
În ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați minori.
La data de 05.07.2022, ora 09.46, Poliția mun. Rădăuți a fost sesizată de către polițiști din cadrul Poliției or. Milișăuți cu privire la producerea unui accident rutier cu implicarea unui motociclist pe raza orașului Milișăuți.
Din primele verificări efectuate de către echipajul de poliție deplasat la fața locului, s-a constatat că un bărbat de 32 ani, se deplasa cu o motocicletă pe DN 2H din orașul Milișăuți, s-a angajat în efectuarea unei manevre de depășire și la un moment dat a intrat în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat de 38 ani. În urma coliziunii a rezultat rănirea motociclistului.
Ambii conducători auto au fost testați alcoolscop, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri, după care aceștia au fost conduși la Spitalul Municipal Rădăuți, unde le-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La 05.07.2022, ora 17.15, un minor de 10 ani, din com. Ipotești, în calitate de biciclist, se deplasa pe str. Liliacului, împrejurări în care a pătruns pe str. Pinilor și a intrat în coliziune cu autovehiculul condus de către un bărbat de 28 ani, din com. Ipotești.
În urma evenimentului rutier, minorul a suferit leziuni traumatice, fiind rănit ușor.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, fiind condus la Spitalul Județean Suceava, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La data de 04.07.2022, ora 20:51, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată de către triajul Spitalului Municipal Fălticeni cu privire la faptul că la această unitate s-a prezenta o minoră de 11 ani, însoțită de mama sa, și a declarat faptul că a căzut de pe bicicletă pe un drum comunal din satul Râșca, com. Râșca, jud. Suceava, autoaccidentându-se.
S-a stabilit că la data de 04.07.2022, în jurul orei 20:10, minora de 11 ani, nefiind supravegheată de către părinți, în timp ce se deplasa pe un drum comunal din satul Râșca, com. Râșca, jud. Suceava, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La 04.07.2022, orele 23:46, lucrătorii de poliție din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.7 Mălini, au fost sesizaţi de către ofițerul de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni cu privire la faptul că la Spitalul Municipal Fălticeni s-a prezentat un minor de 11 ani, care a fost diagnosticat cu leziuni, în urma unei căderi de pe bicicletă.
S-a stabilit că la data de 04.07.2022, în jurul orei 22:00, în timp ce se deplasa pe bicicletă pe strada Principală din satul Șinca, comuna Cornu Luncii, județul Suceava, minorul în vârstă de 11 ani s-a lovit de aripa de protecție a roții la genunchiul stâng, din cauză că anterior sărise lanțul de la acest vehicul.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La data de 03.07.2022, ora 06:31, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la secția UPU – Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost adus un bărbat, acesta precizând faptul că a fost victima unui eveniment rutier în timp ce se deplasa în calitate de biciclist pe str. Mihai Eminescu din municipiul Rădăuți.
S-a stabilit că în seara zilei de 02.07.2022, bărbatul în vârstă de 58 de ani s-a deplasat în centrul mun. Rădăuți, loc în care a consumat băuturi alcoolice. În jurul orelor 20.00, întorcându-se spre domiciliu, circulând în calitate de biciclist pe str. Mihai Eminescu din municipiul Rădăuți, susnumitul s-a dezechilibrat, astfel a căzut în afara părții carosabile, suferind leziuni minore, după care și-a continuat deplasarea spre domiciliu.
La data de 03.07.2022, în jurul orelor 04:00, întrucât starea de sănătate s-a înrăutățit, a fost solicitat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Rădăuți, bărbatul fiind preluat și transportat la Spitalul Mun. Rădăuți pentru acordarea de îngrijiri medicale, după care a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Suceava pentru investigații.
Bărbatul a fost testat la data de 03.07.2022, ora 08:26, cu aparatul etilotest, constatându-se faptul că avea o alcoolemie de 0,73 mg/L alcool în aerul expirat.
S-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.
La data de 03.07.2022, ora 17:06, lucrătorii Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, au fost sesizați despre faptul că un copil de 12 ani a căzut cu bicicleta și are leziuni.
S-a stabilit că minorul, în timp ce se plimba cu o bicicletă pe drumul comunal pietruit ce leagă satul Dumbrăvița de comuna Vadu Moldovei, în momentul în care a coborât o parte din drum care este în pantă, din cauza vitezei, s-a dezechilibrat și a căzut pe drumul acoperit cu pietriș.
S-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.
Sfaturi și recomandări ale polițiștilor rutieri!
Cum trebuie să fie echipată o bicicletă?
În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, să fie echipată, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată și cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu. Este interzisă circulaţia bicicletelor, pe timp de noapte, fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare
Reguli de circulație pentru bicicliști:
– Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând, iar dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii acestora sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
– Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată;
– Bicicliștii trebuie să semnalizeze din timp intenția efectuării unei manevre astfel: braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi; braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta; braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească; se recomandă asigurarea temeinică la efectuarea oricărei manevre;
– Atunci când traversează drumul public pe trecerea pentru pietoni, biciclistul va face aceasta pe lângă bicicletă;
– Bicicliștii sunt obligați să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pe timpul nopții și atunci când vizibilitatea este redusă; pentru a fi vizibili în trafic, purtarea acesteia se recomandă și pet imp de zi;
– Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate;
– Bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul;
– De asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice;
– Transportul unei alte persoane pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.