Ordonanța „mătură” este o invenție locală, banii din Fondul de rezervă putând fi astfel oferiți pe alte criterii decât cele clasice, ale rigorilor bugetare. În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una-două rectificări bugetare. Rectificările bugetare sunt importante pentru redistribuirea banilor de la un minister la altul sau de la un capitol de cheltuieli la altul, în cazul în care anumite ministere nu au performat și nu au reușit să cheltuie banii, în timp ce altele au depășit programul de cheltuieli, au finalizat mai repede anumite proiecte sau ele s-au dovedit a fi mai scumpe. Rectificarea era, totodată, verificată de instituții și autorități independente, precum Banca Națională sau Consiliul Fiscal. Transferurile pregătite acum de Finanțe prin proiectul de ordonanță nu mai pot fi verificate în același mod. Consiliul Fiscal a avertizat în nenumărate rânduri că Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului este folosit discreționar.
Proiectul obținut de Economedia.ro, pe surse, arată că școlile sunt vizate direct de cel puțin două măsuri de tip „mătură”, care adună banii din conturile acestora la fondul aflat la dispoziția șefului Guvernului. „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, destinate finanțării plății burselor cuvenite elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat rămase neutilizate după stingerea obligațiilor de plată aferente perioadei 1 ianuarie-31 august 2023, se disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede art X din proiectul de OUG.
O a doua referire la școli este la art XI, care arată că „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, precum și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate municipiului București, destinate finanţării cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru şcoli al României, în perioada ianuarie – iunie a anului şcolar 2022 – 2023, rămase neutilizate după stingerea obligațiilor de plată aferente perioadei de implementare, se disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Tot în pregătirea bugetului de criză pentru finalul anului, până pe 30 octombrie, directorii de școli trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele, se arată într-o adresă a Ministerului Educației publicată de Edupedu.ro.
Economedia.ro a scris recent că Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an. Executivul apelează la fondul de rezervă pentru mai multe ministere și instituții rămase fără bani, practica fiind deja intens utilizată, la aproape fiecare ședință de Guvern.
Ligia Deca a declarat la TVR pe 17 octombrie că „am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat Deca în contextul unei discuții legate de faptul că nu se pot încă aplica prevederi din legea învățământului preuniversitar privind stimulentele acordate profesorilor, deoarece nu există fonduri. „Am solicitat toate sumele necesare la rectificare”, a adăugat, ministra Educației.
- Ministerul Educației solicită peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului și jumătate din bani sunt pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor, conform surselor Edupedu.ro.
- Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, pe 28 septembrie. În aceeași zi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.
Analiza integrală despre acest proiect de ordonanță de urgență, pe Economedia.ro
Sursa: Edupedu.ro.