Orice medic poate trimite şoferii din evidenţa sa la evaluare psihologică

Medicii, indiferent de specialitate, vor fi obligaţi să trimită la psiholog şoferii aflaţi în evidenţa ori îngrijirea lor, atunci când constată că au simptome care pot sugera că sunt inapţi psihologic. Şoferul va fi obligat să se prezinte la psihologul cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor în trei zile de la data la care a primit bilet de trimitere la acest specialist. Dacă şoferul e declarat inapt de către psiholog, i se retrage permisul în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării psihologice, reiese dintr-un proiect de OUG analizat de Economica.net.

Guvernul a pregătit un proiect de OUG care introduce reguli noi şi mai aspre pentru şoferi.

În acest material scriem despre procedura reglementată în proiectul de OUG, prin care şoferilor declaraţi inapţi psihologic li se retrage permisul de conducere.

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome care pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce, este obligat să-i emită bilet de trimitere, în care enumeră simptomele constatate, către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte la psiholog, pentru evaluare, în termen de trei zile de la primirea biletului de trimitere. Şoferul poate primi acest bilet de trimitere prin orice mijloace de comunicare, relatează psnews.ro.

Psihologul transmite, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, rezultatul evaluării psihologice prin care şoferul este declarat inapt psihologic pentru a conduce:

  • poliției rutiere,
  • medicului trimițător,
  • titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic.