Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Mitocu Dragomirnei au refuzat să-i doneze organele care ar fi salvat trei micuți, la sfatul duhovnicului

Deși inițial au spus că vor dona organele copilului de 14 ani aflat în moarte cerebrală, părinții s-au răzgândit în urma unei discuții cu duhovnicul. Biserica este de acord cu donarea de organe, dar are o opinie nuanțată când este vorba de moarte cerebrală.

Luni, 11 septembrie, părinții unui adolescent de 14 ani din comuna Mitocul Dragomireni/jud. Suceava au cerut ajutorul medicilor după ce adolescentul se înecase cu mâncare.

Adolescentul, elev în clasa a VII-lea, care suferea de o boală neurologică, a început să aibă convulsii în timpul mesei, înecându-se cu un aliment. Medicii care au ajuns la fața locului l-au găsit pe adolescent în stop cardio- respirator și l-au resuscitat în jur de o oră. În final, au reușit să îi repornească inima.
El a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului din Suceava, unde, marți, medicii au constatat moartea cerebrală. În aceeași seară, medicii i-au propus tatălui ca organele fiului său să fie donate altor copii bolnavi.
Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, urmând să se răzgândească. După o discuție cu preotul duhovnic, tatăl copilului a revenit asupra decizie și a declarat că nu mai este de acord cu prelevarea organelor. 
Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, urmând să se răzgândească. După o discuție cu preotul duhovnic, tatăl copilului a revenit asupra decizie și a declarat că nu mai este de acord cu prelevarea organelor, potrivit a3.ro.

Alarmă falsă pentru copiii care așteptau un transfer salvator 

Coordonatoarea centrului regional de prelevare spune că, după ce a avut consimțământul inițial, a luat legătura cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, care, la rândul lor, au anunțat toate centrele de transplant pentru a fi identificați beneficiarii.

În astfel de cazuri, timpul de reacție trebuie să fie cât mai rapid, așa că imediat după ce tatăl lui Pavel a semnat consimțământul, s-au cumpărat inclusiv bilete de avion pentru medici din București, care urmau să meargă la Suceava pentru prelevarea de organe.

În cazul lui Pavel, se obținute deja acordul pentru prelevarea de ficat și rinichi. De ficat era nevoie urgent la București, la Spitalul Grigore Alexandrescu unde un copil se afla în stare gravă din cauza unei afecțiuni hepatice.

În același timp, la Iași, șase copii de pe lista de așteptare au fost chemați să li se facă teste de compatibilitate, pentru a se stabili cine ar fi putut primi rinichii.

Ce spune Biserica despre prelevarea de organe?

„Moartea cerebrală nu coincide total cu moartea reală. Din această înaltă rațiune, conștiința și libertatea celor implicați într-un act care, angajând viața și moartea unor oameni, nu are doar conotații medicale, ci și unele morale, sunt cele care au ultimul cuvânt. Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ și la punerea oricărui gest sau acțiuni în cheia conștiinței morale preocupate ultimativ de viața și demnitatea persoanei umane.

Prelevarea/ donarea unui organ viu al unei persoane aflate în moarte cerebrală (deci nedeplină) pentru a salva viaţa unei alte persoane poate fi un asemenea gest”, a transmis Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, conform Europa Liberă România