Parlamentarii AUR de Suceava îi solicită ministrului Budăi să aplice legea europeană privind corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum

Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare ministrului Muncii si Solidarității Sociale, Merius Budăi, prin intermediul căreia i-au solicitat să precizeze care este data la care va aplica noua legislaţie adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea salariului minim cu un „coş de bunuri şi servicii la preţuri reale”. De asemenea, parlamentarii suceveni l-au întrebat pe ministrul Budăi și dacă va corela şi pensia minimă cu un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, sau consideră că pensionarii trebuie să suporte efectele crizelor de tot felul din ultimii 2 ani.

De altfel, parlamentarii AUR de Suceava au precizat că Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.
Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.

„În Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculate pentru bunuri și servicii la prețuri reale.
Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană în legătură cu coșul minim de consum pentru un trai decent și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.
Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 şi L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000, care, este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.
Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.
Rata inflației la luna septembrie cumulat pentru 2022 a fost de peste 16%.
O indexare a tuturor pensiilor cu 10%-15% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. În aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.
Indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă.
Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.
Aţi întârziat pe parcursul anului 2022 actualizarea pensiilor cu scumpirea prețurilor pentru a fi destui bani la buget pentru pensiile speciale și pentru finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat. Trebuia ca mai întâi să atingeți procentul din PIB, precizat în PNRR, pentru majorarea pensiilor și după aceea ”aveți dreptul” să mai faceți campanie electorală pentru PSD făcând declarații sforăitoare despre acest subiect.
Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Aşa cum a fost convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile, care se acordă și astăzi, privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie.
Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să faceți 2 lucruri:
Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform anexei 1 la OUG 217/2000.
Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent garantat în plată.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare în 2 puncte: Care este data la care veţi aplica noua legislaţie adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea salariului minim cu un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale? Veţi corela şi pensia minimă cu un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau consideraţi ca pensionarii trebuie să suporte efectele crizelor de tot felul din ultimii 2 ani?”, se arată în textul interpelării.