Partidul AUR a câștigat procesul cu Gheorghe Flutur

Partidul AUR Suceava a fost chemat în judecată de Gheorghe Flutur după mitingul organizat de George Simion, președintele intermar al Organizației Județene AUR Suceava, în data de 28.01.2024, la Suceava. Pentru a chema lumea la miting a fost  pus un banner cu chipul lui Flutur cu sloganul: PLEACĂ.

Participanții la miting care au luat cuvântul au precizat de ce trebuie să plece Gheorghe Flutur: „(1)Pentru că este cel mai corupt politician din România, vicepreședintele CJ Suceava, Cristinel Crețu care a fost dovedit cu șpagă de 40.000 euro/contract face pușcărie pentru el. Acesta a declarat că banii îi erau necesari pentru a apărea în presă ori el nu apărea în presă. (2)Pentru că cei mai mulți români plecați în diaspora sunt din județul Suceava datorită corupției endemice din județ, care, generează sărăcie și lipsa locurilor de muncă.(3)Pentru construirea unei gropi de gunoi în Pasul Mestecăniș.(4)Pentru jaful din Pădurile Bucovinei.(5)Pentru construirea Zidului Morții și pentru că județul Suceava are cei mai mulți morți pe șosele fiind locul 1 la accidente în România.(6)Pentru că a blocat municipiul Suceava și Spitalul Județean Suceava pe timpul pandemiei Covid 19 când a beneficiat de testare peste rând, dându-se doctor.(7) Pentru că minte că drumul DN2H-Siret va fi autostradă iar drumurile județene sunt praf, a se vedea axialul Suceava-Iași.(8) Pentru plecarea operatorilor aerieni de pe aeroportul Suceava pentru că li s-au cerut bani și pentru gonirea antreprenorilor din județul Suceava.(9)Pentru că încearcă să fure brandul Bucovina pe persoană fizică și pentru umilința publică generată de strigătura electorală OA_KAKA, OA_KAKA.(10)Pentru că a bătut palma cu PSD împărțind prada situație față de care Brătienii se învârt în mormânt”.

Gheorghe Flutur a depus o acțiune în justiție în răspundere civilă delictuală, prin care a solicitat 40.000 euro, la pag.12 din acțiune, (ciudat, aceeași sumă pe care a pretins-o și vicele Cristian Crețu, probabil că asta este suma minimă în discuție la PNL Suceava). Pe cale de ordonanță președințială Gheorghe Flutur a solicitat „suspendarea actelor denigratoare și înlăturarea mesajelor distribuite în locurile publice și private sau în mediul online”.

„Alianța pentru Unirea Românilor a arătat că dreptul la libera exprimare este prevăzut în Constituția României și garantat de CEDO și nu se poate susține cu eficiență juridică că a fost înfrânt dreptul la viață privată al politicianului Gheorghe Flutur câtă vreme suntem în prezența unui interes public general. Spre  exemplu, afirmația domnului Aristide Maxim din Pojorâta, prezent la mitingul AUR fără a fi membru: «Gheorghe Flutur a afectat zona Pojorâta prin amplasarea unei gropi  de gunoi în Pasul Mestecăniș» are strictă referire la activitatea politică a acestuia și nu la viața privată. Reclamantul a urmărit prin modul în care a redactat cererea să își înlăture adversarii politici și să se aleagă președinte al Consiliului Județean fără a fi deranjat de criticile opoziției. Acesta dorește să pună pumnul  în gura opoziției prin intermediul unei alte puteri în stat, Justiția”, au transmis reprezentanții formațiunii politice.

La data de 03.04.2024 Judecătoria Suceava a respins cererea reclamantului Gheorghe Flutur.

Contactat imediat după pronunțare, avocatul Ovidiu Donțu, apărătorul în instanță al Alianței pentru Unirea Românilor a precizat că instanța a apreciat că aparența de drept este în favoarea AUR respingind pretentiile exagerate ale reclamantului. Astfel de acțiuni sunt făcute cu intenția de a descuraja opoziția să-și afirme rolul într-o societate democratică și să fie „câinele de pază” al interesului public.

„Termenul de opoziţie politică a fost utilizat pentru prima oară de lordul John Cam Hobhouse în 1826. Expresia «Opoziţia Majestăţii Sale»  întruchipează cea mai mare contribuţie a secolului al XIX-lea la arta guvernării. Mai mult, Walter Bagehot, autorul unei lucrări de referinţă pentru analiza sistemului constituţional englez, dezvoltă funcţia principală a opoziţiei şi precizează că «dreptul opoziţiei de a critica administraţia este un drept tot atât de necesar ca însăşi administraţia».

Acțiunea lui Gheorghe Flutur este un derapaj specific dictatorilor la apusul carierei”, a spus av. Ovidiu Donțu.