Pericolul mai puţin ştiut dintr-un produs cosmetic des folosit. Pot să apară alergii grave

Avertisment al specialiştilor: popularele lacuri cu gel şi oja semipermanentă pot provoca alergii grave care ne pot împiedica pe viitor să trecem prin diferite intervenţii chirugicale. Doctorii ne recomandă saloane cu licenţă şi să cerem personalului să respecte întocmai protocolul şi să nu sară peste anumite etape. 

O manichiură frumoasă ne poate costa scump. Şi nu în bani, ci în sănătate. Metacrilatul, substanţa din oja semipermanentă sau din gel, poate provoca alergii periculoase, atrag atenţia specialiştii. „Ştiu că sunt probleme cu gelul, am auzit că sunt. Mi-e teamă să merg la o persoană găsită la întâmplare”, mărturiseşte o femeie. „Am încerat să îmi pun şi singură, dar nu prea mi-a ieşit. Merg la cineva acasă”, adaugă ea.

Un studiu recent făcut de dermatologii britanici a demonstrat că bazele şi topurile care conţin această substanţă pot declanşa alergii periculoase dacă unghiile nu sunt uscate suficient. 

„Problemele pot să intervină din calitatea produsului sau dacă acesta nu s-a uscat bine şi rămâne la stadiul de monomer, deci la stadiul în care molecula este foarte mică şi poate să pătrundă prin piele şi prin unghie”, explică Manuela Ravescu, dermatolog.

Alte implicaţii medicale

Sensibilitatea la aceste substanţe poate avea și alte potenţiale implicaţii medicale. „Odată ce o persoană a căpătat alergie la derivaţii de acril, viaţa sa poate să devină foarte dificilă. La stomatolog – plombele, protezele, implanturile dentare, la protezele ortopedice – adezivi şi pansamente care se folosesc în chirurgie”, mai spune Manuela Ravescu, dermatolog.

În saloanele cosmetice produsele trebuie să fie de calitate, iar manichiuristele să respecte toţi paşii. „Primerul este un produs foarte important în ceea ce priveşte atât manichiura cu semi, cât şi cea cu gel. Acesta practic face aderenţa între unghiuţă şi produsul aplicat. După primer aplicăm primul strat de gel, punem mâna în lampă, după care mai dăm un strat de gel pensulat”, arată Elena Rădulescu, reprezentant salon.

În România, jumătate dintre femeile care vizitează saloanele de înfrumuseţare aleg manichiura semipermanentă ori cea cu gel, potrivit unui studiu recent, scrie observatornews.ro.