Personalități marcante ale Armatei și autorități locale și județene, la Festivitatea de absolvire a Colegiului Militar din Câmpulung Moldovenesc

Emoția și eleganța au caracterizat sfârșitul anului școlar 2022-2023 în Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
Joi, 15 iunie, s-a scris încă o pagină în cartea cetăţii învăţământului militar liceal de la poalele Rarăului, o nouă poveste cu 119 protagoniști, absolvenții promoției 2023 „General Constantin Christescu – 100”.
Festivitatea a fost marcată printr-un ceremonial militar și religios și s-a desfășurat pe platoul central al Municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Au fost prezenți la eveniment  general-maior Cristian-Daniel Dan, locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, absolvent al Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, promoția 1990, prefectul județului Suceava, Gheorghe-Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean,  Vasile Tofan, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, inginer Mihăiță Negură, primarul comunei Pojorâta, inginer Ioan-Bogdan Codreanu, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, absolvent al colegiului, promoția 1986, locțiitorul Șefului Direcției Operații a Statului Major al Apărării, general de brigadă doctor Cornel-Traian Scurt, absolvent al colegiului, promoția 1988, reprezentantul Asociației Ofițerilor în Rezervă și în Retragere, general maior (r) doctor Ioan Manci, absolvent al colegiului, promoția 1979, alte oficialități, părinții, rudele elevilor și cetățeni ai Municipiului Câmpulung Moldovenesc.
În ţinute impecabile, elevi, profesori, cadre militare şi invitaţi au sărbătorit performanța. Cu zâmbete pe buze și lacrimi în priviri, ștefăniștii au mulțumit tuturor pentru fărâma de suflet pe care au primit-o în timpul ales să poarte uniforma militară și și-au arătat recunoștință pentru toată muncă depusă de către profesorii și cadrele militare pe parcursul anilor petrecuți în colegiu.
În momentul dedicat celor 119 absolvenţi ai promoţiei 2023 au fost apreciate rezultatele obținute la învățătură, printre care, la loc de cinste, reușita elevului plutonier-major Marius-Alin Curcă și elevei sergent-major Alexia Ursuțu, care au fost admiși la două dintre academiile militare de top din Statele Unite ale Americii: United States Military Academy West Point, respectiv, United States Air Force Academy Colorado Springs. Pentru meritele deosebite la învățătură, dar și pentru excelență în pregătirea militară le-a fost conferită diploma „Colonel Marin I. Georgescu”.
În contextul general al preţuirii performanţei s-au acordat premii din partea Statului Major al Apărării, cu sprijinul Asociaţiei „Camarazii”, din partea Statului Major al Forțelor Terestre, a Fundaţiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” și din partea Asociației ofițerilor în Rezervă și în Retragere din România și a Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyoi, pentru cei 13 elevi ștefăniști olimpici la fazele naționale ale olimpiadelor școlare, pentru premiul al III-lea obținut în cadrul concursului de eseuri organizat în cadrul Forumului Internațional pentru Pace, Securitate și Prosperitate și pentru profesorii îndrumători.
În semn de respect și apreciere a rezultatele obținute în educarea generațiilor de elevi, colonel doctor Romeo-Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, i-a fost acordată „Emblema de onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite”.
Totodată, în cadrul ceremoniei, elevul sergent-major Cosmin-Dumitru Vișovan a fost avansat la gradul onorific de plutonier-adjutant. Cosmin a obținut Premiul I la faza Națională a Olimpiadei de Istorie și a încheiat anul școlar cu media 10. Avansarea a fost oficiată de domnul general-maior Cristian-Daniel Dan, împreună cu comandantul colegiului.
Un alt moment important din timpul desfășurării ceremoniei a fost cel în care absolvenţii promoţiei 2023 „General Constantin Christescu – 100” au predat cheia colegiului reprezentanţilor claselor a XI-a, ca simbol al continuităţii tradiţiilor şi valorii generaţiilor de elevi ai Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”.
A fost conferit titlul de Clasă „Căpitan-Erou Aurel Vasilescu” clasei a XI-a B, pentru performanțele obținute în acest an școlar și titlul de Profesorul Anului, lui Petrică Dorin Ciocan.
În încheiere,  general-maior Cristian-Daniel Dan, locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, a transmis absolvenților: „ ̆ ̦ , ̂ ̂ , ̂ ̦ ̆. ̦ ̦ ̆ , ̦ . ̆ ̆ ̆ ̦ ̦ . ̂ ̆ ̆, ̆ ̦ ̆ ̦ ̦ , ̦ ̆ ̦ .
̆ ̆ ̂ ̆ ̦ ̂ . ̂ ̆, ̦ ̆, ̂ . . ̦ ̆ – ̦ ̂ ̆ ̦ ̦ , ̆ . ̦ ̆ ̆.
̆ ̆ ̦ ̦ ̆ ̆ ̦ ̦ ̆ ̦ ̂ . , ̆ ̧ , ̆ ̂ ̦ ̂ , ̆ ̆ ̆ ̧ ̂ ! ̆ ̆ !”
Momentul festiv s-a încheiat cu defilarea subunităţilor de elevi în aplauzele celor prezenți.
Foto Laurențiu Sbiera