Având în vedere evenimentele organizate în contextul Zilei de 01 Iunie dar și cu prilejul Sărbătorii Religioase – „Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile Ortodoxe”, precum şi fluxul sporit de persoane înregistrat în locurile publice din județ în minivacanța 01 – 05.06.2023, poliţiştii suceveni au acţionat cu efective sporite pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică la nivelul tuturor localităţilor, precum şi pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale.
Astfel, în această perioadă, au fost prezenţi la datorie, zilnic, 260 de poliţişti (160 din structurile de ordine publică, 48 de poliţişti rutieri şi 52 de poliţişti din cadrul celorlalte structuri ale IPJ Suceava) fiind angrenate peste 120 de autospeciale de poliţie.
Poliţiştii rutieri au acţionat cu autospecialele dotate cu aparate radar pe drumurile naţionale şi europene de pe raza întregului judeţ și au desfășurat acțiuni pentru identificarea șoferilor care urcă la volan sub influența alcoolului sau substanțelor interzise.
Totodată, având în vedere faptul că în această perioadă pe raza județului au fost organizate activități cultural-artistice și religioase pentru marcarea unor evenimente sociale cu participarea unui număr mare de persoane, polițiștii au desfășurat activități de prevenire a infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului.
În perioada 01 – 05 iunie 2023, polițiștii au intervenit la 312 evenimente și au organizat 82 de acțiuni.
Au fost aplicate 1.144 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 552.257 lei.
În cadrul acțiunilor de creștere a gradului de siguranță rutieră au fost reținute 128 de permise de conducere și au fost retrase 48 de certificate de înmatriculare.
Tot pe perioada minivacanței, polițiștii au constatat 170 de infracțiuni.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă reamintesc:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!