Peste 55% dintre români cred în existența Iadului. Sociolog: Copiii învață asta de la 6 ani

World Values ​​Survey a realizat un sondaj despre credința în existența Iadului, înregistrând pe o hartă procentele respective din populația fiecărei țări din Europa, transmite publicația grecească Eidiseis, citată de RAd.

Potrivit hărții publicate de World Values ​​Survey, Danemarca a fost țara cu cel mai mic procentaj, cu doar 9,4% dintre danezi care cred în Iad. Procente mici au fost înregistrate și în celelalte țări scandinave, Suedia (12,3%) și Norvegia (14,2%), precum și Finlanda (14,5%), Estonia (15,1%) și Islanda (12,9%). Germania (15,7%), Elveția (16,9%), Țările de Jos (12,9%) și Cehia (16,2%) au și ele procente scăzute, variind de la 9% la 20%.

Majoritatea țărilor europene se află între intervalele 20%-29% și 30%-39%. Între aceste intervale se înscriu țări precum Spania (25%), Portugalia (26,1%), Franța (23,5%), Anglia (23,9%), dar și țări din Balcani, precum Bulgaria (23,1) și Albania (22,6%).

Țara care a înregistrat cel mai mare procentaj, de 90,6%, este Turcia, următorul cel mai mare procent fiind de 72,1%, înregistrat în Bosnia. Procente de peste 50% au fost înregistrate și în Muntenegru (52%), România (55,5%) și Polonia (53,4%).

Sociolog: În România, copiii învață de la șase ani că există Iad

„Sigur că nivelul de trai al scandinavilor este cu totul altul decât cel al românilor, dar cred că explicația trebuie căutată în statutul învățământului religios în școli. În școlile scandinave, copiii nu învață că există Iad și că ar trebui să se comporte astfel încât să nu ajungă acolo. În România, copiii învață de la șase ani că există Iad, deci explicația cred că trebuie căutată aici, în primul rând”, a explicat sociologul Mircea Kivu, la Euronews Romania.

Întrebat de unde vine această credință, sociologul a răspuns „că în primul rând din acești primi ani de școală.”

„În afară de asta vedem că religia este prezentă în viața cotidiană. La toate manifestările oficiale icoanele sunt prezente în birourile demnitarilor români, deci este clar de unde vine acest procentaj, care este cel mai mare din lumea europeană, din câte știu”, a mai adăugat Mircea Kivu, potrivit psnews.ro.