Platformele de anunțuri, obligate să raporteze la ANAF activitatea bonelor, menajerelor și meșterilor

ANAF anunță noi taxe și sunt vizați operatorii site-urilor care publică anunțuri de promovare a serviciilor. Platformele sunt obligate să raporteze la Fisc informații despre activitatea bonelor, menajerelor și meșterilor, potrivit  B1 TV.

Întrebat cum ar trebui să privim măsura, consultantul economic Adrian Negrescu a afirmat: „Eu cred că e o măsură normală. Gândiți-vă că acești oameni prestează niște activități care este normal să fie taxate de către statul român, în baza contractelor de muncă pe care le au, în baza activităților pe care le prestează. Faptul că se lucrează direct cu platformele e un lucru bun, pe de o parte, pentru că avem în sfârșit o dimensiune a acestui tip de servicii practicat în România”.

„Pe de altă parte, da, ANAF, ar trebui să aibă niște ținte mult mai ridicate, să încerce să scoată la lumină evaziunea fiscală din domenii extrem de importante, cum sunt traficul de țigarete, comerțul intracomunitar. Sunt multe domenii în care evaziunea depășește sume de ordinul miliardelor de euro. Deficitul de încasare de TVA e pe la 30%, cel mai mare din Uniunea Europeană, deci e loc de mai bine”, a adăugat el.

„E o măsură normală. Sper ca în viitor să impulsionăm din ce în ce mai mult tranzacțiile cu cardul, să impulsionăm din ce în ce mai mult declararea veniturilor, iar acest lucru nu se va face decât în măsura în care ANAF se va digitaliza și va reuși să pună la dispoziția românilor o platformă foarte simplă în care oamenii să își declare veniturile atunci când înregistrează niște venituri suplimentare”, a mai spus Adrian Negrescu, scrie psnews.ro.