Urmare a Avertizării meteorologice COD PORTOCALIU, valabilă în județul Suceava, în perioada 05.07.2023, intervalul orar 14:00 – 23:00, privind instabilitate atmosferică accentuată, respectiv a Avertizării meteorologice COD ROȘU de averse torențiale însemnate și frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină, valabilă pentru unitățiel administrativ-teritoriale Câmpulung Moldovenesc, Frumosu și Sadova, în perioada 14:40 – 15:40, Prefectul județului Suceava – Gh. Alexandru Moldovan a convocat în ședință extraordinară, la sediul ISU „Bucovina” Suceava, la ora 15:30, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în format restrâns, cu membrii instituțiilor care asigură funcții de sprijin pentru gestionarea riscului „inundații”.
În cadrul ședinței, au fost stabilite direcțiile de acțiune și variantele de răspuns în gestionarea eventualelor situații de urgență conexe riscului anterior menționat.
În contextul celor două avertizări meteo-hidrologice, au fost recepționate prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență „SNUAU 112”, în intervalul orar 14:08 – 16:24, un număr de 29 apeluri de urgență privind producerea de inundații care au afectat curțile și subsolurile mai multor gospodării / operatori economici din municipiul Câmpulung Moldovenesc (Calea Transilvaniei, Calea Bucovinei, str. Drumul Tătarilor, str. Războieni, str. Dragoș Vodă, str. Mihail Sadoveanu, str. Runcului), respectiv comuna Sadova.
Pentru evacuarea apei din locațiile sus-menționate, s-a acționat cu un număr de 10 autospeciale de intervenție, 2 autocamioane de intervenție, 9 motopompe transportabile și 2 motopompe remorcabile și un număr de aproximativ 40 militari din cadrul a 5 subunități de intervenție.
De referință reprezintă evenimentul înregistrat la ora 15:31, respectiv două trenuri călători IR cu numerele 1832 Galați – Cluj și 1830 Cluj – Galați care au fost blocate in urma unor aluviuni care au afectat infrastructura feroviară in zona Pojorata, la limita cu comuna Sadova.
Trenul IR 1830 a fost dirijat in condiții de siguranța in Gara din comuna Sadova (150 persoane).
Pentru trenul IR 1832, cu 4 vagoane, aproximativ 250 calători, blocat ca urmare a aluviunilor care au afectat locomotiva si primul vagon, s-au dispus următoarele măsuri: a fost alocată o locomotiva care a preluat ultimele 3 vagoane in care au fost relocați toți călătorii, acestea fiind redirecționate în Gara din comuna Pojorâta.
La fata locului au acționat o autospeciala de prima interventie si comanda, un ATPVM, două Microbuze ISU, două ambulante SAJ (cel din urmă fiind alocate pentru transportul pcălătorilor către cele mai apropiate stații CFR, respectiv asigurarea în permanență a asistenșei medicale și a primului ajutor calificat), lucrători CFR, lucrători de la Direcția Silvică, SVSU Pojorâta si SVSU Sadova.
Niciun călător nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pentru relocarea călătorilor, până la repunerea în circuit a locomotivei și degajarea aluviunilor, s-a luat in calcul de către CFR Călători punerea la dispoziție a unui număr de trei autocare de transport de capacitate mare.
S-au efectuat activități de transport a călătorilor cu mijloacele ISU / alte mijloace de transport de capacitate mare, către Gara din municipiul Câmpulung Moldovenesc/Pojorâta sau pe itinerariul de deplasare al Trenului IR 1832.
Tot miercuri, 5 iulie, în urma ploilor torentiale, pompierii militari ai Detașamentului Vatra Dornei si lucratorii SVSU Panaci au intervenit pe raza satului Coverca (com. Panaci).
Cu ajutorul autospecialelor si al motopompelor, pompierii militari au evacuat apa dintr-o casa de locuit.
De asemenea, în urma unui apel pe 112, salvatorii au intervenit pentru evacuarea unei persoane, surprinsă de viitura produsă pe pârâul Călimănel, pe raza aceleiași localități.
Patru pompieri militari, cu accesoriile din dotare, au ajuns la fata locului, unde un barbat de 72 de ani a ramas izolat intr-o anexă gospodarească înconjurată de ape.
Salvatorii au asigurat persoana si au adus-o într-o zona de siguranta. Barbatul a fost monitorizat din punct de vedere medical, iar starea lui era buna si nu a necesitat transportul la spital. Astfel, misiunea de salvare s-a incheiat cu succes.
Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a fost într-o vizită operativă, în teren, în locațiile în care s-a intervenit pentru evacuarea apei ca urmare a căderilor masive de precipitații înregistrate, respectiv la locul evenimentului în care au fost implicate mijloacele de transport călători aparținând CFR.
De asemenea, având în vedere arealul mare de manifestare al Avertizărilor meteo-hidrologice priculoase, Inspectorul șef al ISU „Bucovina” Suceava, colonel Costică Ghiață, a fost prezent la sediul unității pentru a asigura coordonarea structurilor de intervenție asigură prin conducerea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava.