Mândria de a fi român n-a mai fost o simplă expresie, ci o adevărată trăire, luni, 9 ianuarie, când la sediul Primăriei Pojorâta a avut loc un eveniment extraordinar dedicat caporalului Emanuel Leuștean.
O zi ce părea a fi una absolut normală pentru cel mai bun soldat al Armatei Române s-a transformat într-una istorică, imposibil de uitat. Primarul comunei Pojorâta, ing. Ioan Bogdan Codreanu, cel care a urmărit întreg parcursul profesional al tânărului pojorean, a organizat și un eveniment pe măsura rezultatelor lui. Fără ca Emanuel Leuștean să aibă nici cea mai mică bănuială, superiorii săi l-au anunțat că în timp ce se vor deplasa la sediul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc vor face un popas de câteva minute la Primăria Pojorâta.
În realitate, întregul moment a fost organizat în cel mai mic detaliu, sub forma unei ședințe solemne de Consiliu Local, în cadrul căreia caporalul pojorean avea să primească cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda autoritatea locală cetățenilor: Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Pojorâta.
De asemenea, odată cu acest titlu, i-a fost oferită și suma de 10.000 de lei, în semn de înaltă prețuire pentru rezultatele sale.
Patriot convins, dar și un susținător al virtuților ce stau la baza neamului românesc, primarul comunei Pojorâta, inginerul Ioan Bogdan Codreanu, și-a început discursul menționând că Emanuel Leuștean este un exemplu pentru el, pentru comunitatea pojoreană și, categoric, pentru Armata Română.
„Comunitatea din Pojorâta, Bucovina, Suceava, România a fost înzestrată cu un soldat care, așa cum a orânduit Dumnezeu, este născut în Pojorâta și este concetățeanul nostru și, în afară de faptul că a adus și aduce cinste comandanților, superiorilor săi și, nu în ultimul rând, Armatei Române, a adus cinste și face onoare comunității din Pojorâta. Domnule caporal, ați început ca soldat profesionist la unitatea militară din Argestru. V-ați dorit să faceți și altceva în Armata Română, v-ați descumpănit puțin și v-ați gândit că este mai bine să plecați din țară la fratele dumneavoastră, dar acolo s-a demonstrat că nu vă este locul. Ați revenit acasă și ați luat-o de la început cu procedurile pentru a reintra în rândurile Armatei Române și ați ajuns la <<Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei>>, acolo unde cu profesionalism, sacrificii și cu dragoste față de neam și țară v-ați servit patria și ați adus rezultate deosebite atât Armatei Române, cât și comunității noastre din Pojorâta. Sigur că nu a fost simplu și nu este simplu. Vremurile sunt grele, dar sunt convins că Armata României, împreună cu Biserica, și cu întregul popor român, vor reuși să treacă cu bine peste orice încercare.
Când ați devenit cel mai bun soldat profesionist al Armatei Române, în anul 2022, iar ulterior, în același an, la plecarea la concursul organizat de Armata SUA, ați cucerit podiumul, nu ați făcut nimic altceva decât să puneți pe harta lumii nu numai Armata Română, ci și comunitatea în care v-ați născut, ați crescut și v-ați format ca om.
Aș vrea ca toți invitații acestei zile să știe că Emanuel Leuștean face parte dintr-o familie de oameni gospodari, care a făcut numai bine și cinste comunei Pojorâta.
Domnule caporal, suntem onorați de toate aceste rezultate pe care le-ați obținut. Sunteți un exemplu atât pentru mine, cât și pentru întreaga comunitate din Pojorâta și sunt convins că și pentru Armata Română și întreaga țară”, a transmis edilul comunei Pojorâta.
La același eveniment au luat parte și General de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj Napoca, Colonel dr. Romeo Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Locotenent colonel Stelian Borșa, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei și Colonel Nicolae Gabriel Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
Totodată, alături de Emanuel Leuștean s-a aflat și viceprimarul comunei Pojorâta, Vladimir Cârloanță, consilierii locali ai comunei, mama, soția și copilul acestuia și n-au lipsit, cum niciodată nu lipsesc, fețele bisericești de pe raza comunei Pojorâta.
„Comuna Pojorâta rămâne un bazin important pentru recrutare în Armata României. O comunitate în care te naști, copilărești, iar pentru care mai târziu simți că nu trebuie să mai dai nimic, nu înseamnă că nu a făcut nimic pentru tine. Faptul că te-ai născut într-o țară în care este pace, în care toate instituțiile sunt funcționale și în care oamenii merg la Biserică și la muncă în fiecare zi, și sunt proprii lor stăpâni, este foarte important. Asta este ceea ce țara noastră și poporul nostru au realizat după sute de ani de luptă. Drept pentru care, nu este deloc corect să spunem că nu datorăm nimic acestei țări, doar pentru că ne este mai bine în altă parte. Faptul că există oameni ca domnul caporal Leuștean, care consideră că este normal să te întorci și să dai comunității din care ai plecat ceva înapoi este cu atât mai meritoriu”, a spus generalul de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj Napoca.
Cu o admirabilă modestie izvorâtă din aleasa educație, pojoreanul devenit Cetățean de Onoare al Comunei Pojorâta, a primit fiecare cuvânt de apreciere cu multă cumpătare și, potrivit rigorilor sistemului, s-a rezumat de fiecare dată prin a se ridica în picioare și a spune cu demnitate: „SERVESC PATRIA!”.
La final, acesta a fost rugat de primarul Codreanu să își exprime trările prin câteva cuvinte.
„Mulțumesc pentru sprijinul acordat, în special dumneavoastră, domnule primar, pentru că m-ați sunat imediat ce ați aflat că am câștigat pentru a mă felicita. De asemenea, mulțumesc comunității din Pojorâta! Mulțumesc domnului colonel Borșa, domnului colonel Oros, domnului general Cernat, dar și tuturor celor care m-au susținut și m-au sprijinit în acest demers”, a transmis, vizibil emoționat, caporal clasa a III-a Emanuel Leuștean.
În cadrul aceluiași eveniment, primarul comunei Pojorâta a primit de la Colonelul Nicolae Gabriel Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, emblema unității, în semn de apreciere pentru spiritul său de bun român pe care îl demonstrează și din calitatea de primar al localității.
Reamintim că Emanuel Leuștean a obținut în anul 2022 locul 1 și titlul de „Soldatul Anului” – etapa pe Statul Major al Forțelor Terestre și locul 1 la competiția „Cel mai bun luptător” (Best Warrior Competition), organizată de către Garda Națională a statului Alabama în Fort McClelland, Alabama, Statele Unite ale Americii.