„Porți deschise în comunitate” 2023, campanie organizată de DGASPC Suceava, la Siret

DGASPC Suceava a continuat seria întâlnirilor cu primăriile în cadrul Campaniei ”Porți deschise în comunitate”   în ziua de 7  Iunie 2023, în orașul Siret, întâlnire  care s-a finalizat cu vizite la centrele pentru adulți cu dizabilități din orașul Siret.

În data de 7 Iunie, începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură din orașul Siret, cu sprijinul domnului primar Adrian POPOIU, ne-am întâlnit cu reprezentanții a

Pe lângă conducerea și o parte din specialiștii din cadrul DGASPC Suceava, au fost prezenți secretarul județului Suceava, Petru Tănasă și  Gabriela Popescu, reprezentant UNICEF și președinta Fundației Te Aud România. De asemenea, din partea Fundației O Nouă Viață Siret a participat Marcela O Connor, președinta fundației care activează în orașul Siret de peste 30 de ani.

În urma prezentării situației centrelor pentru adulți cu dizabilități din județul Suceava și a măsurilor legislative care impun micșorarea capacității acestora la o capacitate de 50 de persoane, și având în vedere faptul că DGASPC Suceava  deține la ora actuală, cel mai mare centru din țară la Sasca Mică, cu o capacitate de   persoane, s-a reiterat faptul că strategia națională prevede dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități la nivelul comunităților din care provin aceștia.

Una dintre temerile primarilor prezenți la întâlnire o reprezintă susținerea finanțării serviciilor pe care ar putea să le dezvolte prin proiecte cu finanțare externă dar și faptul că pentru a dezvolta un serviciu social, este necesar ca la nivelul fiecărei primării să existe un SPLAS (serviciu public local de asistență socială) acreditat, ceea ce presupune un număr de angajați care implică costuri în plus de la bugetul local. Soluția ar fi parteriatul între primării din zone apropiate care pot accesa proiecte  și dezvolta servicii sociale care pot deservi mai multe comunități. În ceea ce privește finanțarea pentru persoanele cu dizabilități care vor fi transferate în servicii sociale în comunitate, finanțarea va fi de la bugetul de stat.

„Apreciem  deschiderea și implicarea domnului primar Adrian Popoiu, a consiliului local și a Direcției de Asistență Socială Siret pentru parteneriate cu organizații nonguvernamentale, deoarece la acest moment, în orașul Siret funcționează cele mai multe și moderne servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități, din structura DGASPC Suceava dar  și pentru persoanele vârstnice.

De asemenea s-a discutat și despre prevederile Legii 156/2023 privind organizarea activității de  prevenire a separării copilului de familia naturală care de fapt, întărește rolul familiei, autorității locale  și a comunității în prevenirea instituționalizării copiilor din familiile aflate în situație de risc.

Pe tema reintegrării cetățenilor ucraineni refugiați pe teritoriul județului nostru s-au punctat câteva idei legate de încadrarea în grad de handicap a copiilor sau adulților cu dizabilități și prinitor la sprijinul pe care îl pot oferi organizațiile nonguvernamentale. 

Primăriile care au fost prezente la întâlnirea zonală:  Primaria orașului Siret, Primăria comunei Brodina, Primăria comunei Iaslovat,Primăria comunei Marginea, Primăria orașului Milișăuți , Primăria comunei Musenita, Primăria comunei Straja, Primăria comunei Voitinel, Primăria comunei Ulma, Primăria comunei Satu Mare,  Primăria orașului Rădăuți, Primăria comunei Putna, Primăria comunei Sucevița, Primăria comunei Bilca, Primăria comunei Fratautii noi, Primăria comunei Fratautii vechi,  Primăria comunei Vicovu de jos și Primăria comunei Poieni Solca.

Acțiunea a continuat cu vizite  la Centrul de servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități  „O Nouă Viață” Siret – Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități “ Kincasslagh“ Siret care găzduiește un număr de 12 de beneficiari (fiind una dintre cele 6 case de tip familial din structura centrului) și la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități “AMA DEUS” Siret care găzduiește un număr de 36 de beneficiari”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Oaspeții au fost întâmpinați cu zâmbete largi și cu brațele deschise de către beneficiari și personalul din centrele noastre și au fost vizibil încântați de condițiile oferite, de abilitățile pe care aceștia le dobândesc precum și de modul în care sunt pregătiți pentru integrarea lor în comunitate.

Scopul acestor întâlniri este tocmai de a îmbina partea teoretică a legislației cu privire la  dezinstituționalizarea beneficiarilor adulți cu dizabilități, cu partea practică a pregătirii acestora în centrele noastre, pentru întoarcerea în comunitățile din care provin sau în comunitățile care au avut deschiderea de a fi parteneri și promotori în dezvoltarea de servicii sociale pentru aceștia la nivelul comunității lor.

Conform caledarului, următoarele porți deschise care vor închide această campanie, vor fi în în data de 13 Iunie la CRRN Sasca Mică din structura DGASPC Suceava și la Centrul de Îngrijilire și Asistență ”Sf. Maria” din Vadu Moldovei, care face parte structura Fundației FARA, iar în data de 14 Iunie 2023 la CRRN Zvoriștea, conform calendarului atașat.