Povestea Zilei: Nea Petru și-a dorit să îl cunoască pe omul de afaceri Sergiu Lucan pentru că, „de-ar trăi cât Adam, peste 900 de ani, nu i-ar putea mulțumi îndeajuns pentru binele pe care I l-a făcut”

Se întâmplă în viață ca sufletul călătorului să se întâlnească cu cel al colecționarului de povești, iar întâlnirea lor să filigrameze în inimile lor, încă o dată, confirmarea că frunza ce tocmai a căzut nu se află acum jos întâmplător…

Se întâmplă în viață ca poveștile să caute povestitorul, iar de acolo totul să devină o lecție de viață.

Și dacă lecția este despre Frumos și Lumină se cere depănată, adunată într-un ghem de emoții și pusă pe noptiera sufletului și, din când în când, recitită, pentru a nu se depune praful…

Lecția zilei are doi protagoniști, ce nu s-au întâlnit încă față în față, dar și-au dăruit unul altuia bucurii și au știut un lucru de la început, ce nu mai avea nevoie de alte întrebări și răspunsuri: liantul lor este Dumnezeu.

Primul personaj din lecția zilei poate fi întâlnit des la Biserici, are o poveste de viață demnă de un film, are 54 de ani și este dintr-o comună suceveană.

Al doilea este cunoscut de ceilalți din jur ca fiind un om de afaceri ce s-a încăpățânat să creadă că în viață contează mai mult unde ajungi, și nu de unde pleci… A reușit, iar de atunci imaginea sa este de business men… Cealaltă parte, legată de filantropie și credință, omul de afaceri Sergiu Lucan a ținut-o mereu ferită de ochii lumii, însă de data aceasta nea Petru l-a dat de gol.

Acesta ne-a povestit că a primit cândva numărul antreprenorului de la Stroiești de la cineva care știa că Lucan obișnuiește să ofere bucurii celor pe care Dumnezeu îi trimite în calea sa. Și cum vara a trecut, gândul că numai mâine nu-I poimâine și iarna își întră în drepturi, l-a determinat pe nea Petru să îl sune pe Lucan pentru a-i cere o pereche de bocanci.

„Nu a venit el, dar a trimis pe cineva care m-a pus să-mi aleg din magazinul de încălțăminte o pereche de bocanci, dar și una de pantofi. Vă dați seama, un om care nu m-a văzut și nu l-am văzut m-a înţeles și m-a ajutat”, ne-a mărturisit bărbatul.

Timpul a mai cernut prin sita sa câteva zile, iar problemele de sănătate l-au trimis din nou pe omul nostru către Sergiu Lucan. Un set de analize pentru o persoană ce are o pensie de 1000 de lei, din care peste jumătate pleacă lunar pe medicamente, pare o misiune imposibilă, dar cum Dumnezeu lucrează prin oameni și de data aceasta, tânărul om de afaceri a venit ca o soluție salvatoare.

Acesta i-a trimis, din nou, bărbatului nevoiaș suma necesară pentru un set complet de analize.

„Eu am numele lui Sergiu scris pe o hârtie pentru că așa mi-a spus părintele duhovnic: să scriu pe foaie numele celor dragi și să mă rog pentru ei. Fac asta zilnic, cu nevrednicie, că sunt un om simplu, dar facem ascultare și mergem înainte. Ceea vreau să mai spun este că niciodată nu o să fiu în stare să îi mulțumesc acestui om: nici dacă aș trăi ca Adam peste 900 de ani”, ne-a mai mărturisit bărbatul.

Întâlnirea față în față cu omul de afaceri, o speranță continuă a omului ajutat

Speranța este prețioasă fiindcă ea poate muta munții și poate face loc triumfului viselor noastre și, tot ea, reprezintă motivația ce nu ne permite să renunțăm niciodată. Nea Petru a înțeles bine asta și, deși spune că își imaginează că un om cu mulți angajați are și multă treabă, n-a renunțat la dorința de a se întâlni față în față cu omul de afaceri pentru a-l îmbrățișa cu toată puterea sa.
Acest lucru s-a și întâmplat când, într-o zi, Sergiu Lucan a ajuns la poarta lui nea Petre, iar Emoția a dominat tot momentul.
Povestea zilei are morala ei

Societatea ne îndeamnă în mod eronat, de multe ori, să fim tentați să facem judecăți de valoare, în funcție de statut, aparențe sau de părerile altora.

În realitate, un om care nu vorbește despre acțiunile sale lăudabile, nu este și un om lipsit de acestea.
În realitate, tăcerea unui om nu înseamnă lipsa de credință a acestuia, ci, dimpotrivă.

Și, poate, nu o dată ați fost tentați să credeți că oferind veți sărăci, însă pentru a ocoli acest gând și pentru a fi asemeni celor din povestea noastră, se cuvine ca morala să se încheie tot cu unele întrebări:
Care este scopul tău în viaţă? Ce vei lua cu tine după moarte? Pentru ce trăieşti pe acest pământ? Eşti mai bogat decât Alexandru Macedon şi crezi că vei reuşi să iei ceea ce nu a luat el?