Pregătirea casei pentru iarnă în cinci pași

Se spune că omul gospodar își face vara sanie și iarna caleașcă și, deși nu prea îți vine să te gândești la frig atunci când afară sunt temperaturi de 40 de grade, ar fi inteligent din partea ta să pui în practică proverbul. 

Cel mai probabil, pregătirea casei pentru iarnă nu e tocmai un lucru de care să te preocupi în zilele toride de vară. Însă, dacă o vei face, sunt mari șanse să fie una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua. 

Acum vei putea regăsi pe stoc, în magazinele de specialitate, o mare parte din produsele de care ai nevoie, de la izolatie reflectorizanta până la rost de dilatatie. Le poți achiziționa treptat, pentru a nu face o gaură sesizabilă în bugetul familiei și, de asemenea, poți contracta echipa de meseriași cu care vei lucra pentru implementarea schimbărilor necesare. 

Iată câteva din cele mai simple moduri de a-ți pregăti casa pentru iarna care urmează:

  1. Sigilarea ușilor și a ferestrelor

Ușile și ferestrele sunt locurile cu cele mai mari pierderi de căldură, atunci când acestea nu sunt izolate corect sau sunt prea vechi. Deși înlocuirea ferestrelor vechi cu unele noi, de înaltă tehnologie, este o idee grozavă, este posibil să fie o cheltuială pe care să nu ți-o dorești. În schimb, o soluție mult mai ieftină este folosirea unul pistol și a unui tub cu silicon, pentru a contura ramele ușilor și ale ferestrelor. Este o soluție temporară, dar eficientă, implică sume mici de bani și un efort minim.

  1. Izolația țevilor

Orice țeavă expusă care trece de-a lungul unui perete sau se află într-o zonă neîncălzită (un subsol sau un spațiu de acces, de exemplu) este un potențial pericol. Apa din interiorul țevilor poate îngheța, iar acest lucru ar duce la spargerea conductei atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius. Izolația țevilor este o operațiune simplă, ușor de efectuat și previne pericole majore. 

  1. Verificarea sistemului de încălzire

Dacă folosești o centrală termică pentru încălzirea apei și a casei, știm că există o verificare tehnică periodică. Însă, nu ar fi rău să faci un control general al acesteia și al termostatului înainte de termen. Persoanele care dispun de sobă sau șemineu în casă pot profita de această perioadă mai liberă pentru verificarea și curățarea coșului de fum.

  1. Izolația casei

Dacă știi că izolația casei este o problemă și ai alocat deja un buget pentru remedierea ei, acum este momentul oportun. Atunci când căldura pare că dispare cu ușurință prin pereți sau prin tavan, refacerea izolației este singura soluție. Atât pe lateralul casei, cât și pe acoperiș, unul din  rolurile principale ale acesteia este de a păstra temperatura constantă în interior atât vara, cât și iarna. 

  1.  Curățarea jgheaburilor

Atunci când jgheaburile sunt înfundate cu frunze și nu sunt curățate din timp, se pot crea blocuri de gheață care pot afecta inclusiv acoperișul. Nu ai nevoie decât de o scară înaltă, mănuși de protecție și eventual bățul unei mături. Elimină, pe cât posibil, toată murdăria strânsă pentru a evita un miros urât sau chiar înghețarea ei pe timpul iernii. 

Chiar dacă acum preferi să te gândești la plajă, seri la terasă cu familia și prietenii și drumeții de weekend, ar fi bine să aloci puțin timp și treburilor administrative. Știm că relaxarea este importantă, mai ales după un an destul de greu încercat din cauza tuturor evenimentelor, dar încearcă să te gândești și la protecția termică a locuinței pentru păstrarea unor costuri cât mai mici pentru încălzire.

Sursa foto: Shutterstock