Președintele Flutur a prezentat un bilanț al investițiilor pe 2022

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava,  a prezentat, miercuri, 21 decembrie,  în plenul deliberativului județean un bilanț sintetic al lucrărilor de modernizarea a infrastructurii rutiere și a anunțat că 2023 va fi anul marilor investiții.

Președintele CJ a reamintit faptul că, pe lângă lucrările de modernizare a drumurilor județene, s-a  implicat în urgentarea proiectelor mari de infrastructură, prioritară fiind Autostrada A7. De asemenea, Flutur a spus că, împreună cu echipa de la CJ, care a avut o implicare deosebită, s-au făcut pași concreți pentru realizarea centurii orașului Gura Humorului sau Autostrada Suceava – Botoșani.
”Autostrada A7 Pașcani – Suceava – Siret a devenit o certitudine și va avea o finanțare europeană de aproape 640 de milioane de euro.
Dincolo de discuțiile publice, și până la urmă și polemicile aduc ceva bun, important e să transformăm metrul de autostradă a lui Ștefan Mandachi, în kilometri mai mulți și să se construiască această autostradă. Marți, domnul ministru Marcel Boloș chiar mi-a trimis o scrisoare în care arată în sfârșit negru pe alb că a venit aprobarea pentru finanțarea europeană a porțiunii de Pașcani – Suceava – Siret. Aici e vorba de 628,8 milioane de euro pe Programul Operațional de Transport. Nu mai este o vorbă, este o certitudine aprobată și eu mă bucur enorm de lucrul acesta”, a spus Gheorghe Flutur. Conform acestuia, lucrările de foraj se apropie de final pe tronsonul Pașcani – Suceava, în timp ce descărcarea arheologică e făcută în procent de 60 – 70% și urmează fie terminată, dar rămâne mai mult de lucrat pe tronsonul de la Suceava la Siret. ”Folosesc acest prilej și vă rog să o faceți și dumneavoastră, să cereți insistent autostrada A7. Uitați-vă la coloana zilnică de TIR-uri spre Ucraina, o presiune uriașă. Autostrada A7 se justifică și din cauza asta”, le-a spus Flutur consilierilor județeni.
În același timp, CJ Suceava este lider de proiect pentru construcția tronsonului de autostradă Suceava – Botoșani, aflat deocamdată în faza de proiectare. Prin acest proiect se intenționează ca spre Botoșani să fie un braț al Autostrăzii A7, ”ceea ce pentru toată lumea este un câștig, iar axa Suceava – Botoșani va deveni ceva de viitor”, a susținut președintele CJ Suceava, care a arătat că acest proiect este estimat la suma de 173 de milioane de euro.
De asemenea, el a spus că speră ca în 2023 să înceapă lucrările la centura orașului Gura Humorului, investiție pentru care CJ Suceava are un parteneriat cu CNAIR și Ministerul Transporturilor. Centura Humorului va fi construită în regim de autostradă, va avea 10,7 kilometri și o valoare a investiției de 327 de milioane de euro, un cost mai ridicat explicat prin faptul că vor fi construite mai multe viaducte. ”În decembrie a fost finalizat studiul de fezabilitate și a fost depusă documentația pentru acordul de mediu. Prin preluarea de către administrația județeană s-a câștigat mai mult de un an pentru construcția centurii orașului Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Flutur.
Referitor la drumurile județene, președintele CJ a reamintit că anul acesta s-au finalizat lucrările de modernizare pe drumurile Fălticeni – Hârtop – Valea Glodului – Liteni, Mălini – Slatina, Boroaia, Pleșa – Solonețu Nou, Izvorul Alb pe Rarău, Slătioara, Siret – Frătăuții Noi, Rădăuți-Frătăuții Vechi – Frătăuții Noi, Bilca, Coșna – Grădinița. În același timp s-au turnat covoare asfaltice în zonele Poiana Negri, Șaru Dornei, Volovăț, Bogdănești, Râșca, Mălini, Rădășeni, Botoșana, Poiana Micului și altele. În curs de modernizare sunt drumurile Mălini – Borca, drumul spre Bilbor, unde în prezent se lucrează la un tronson cu serpentine, drumul Humoreni – Bălăceana.
Gheorghe Flutur a adus în discuție și situația axialului Suceava – Dolhasca, la care comisia analizează ofertele depuse acum pentru finalizarea lucrărilor. ”Sperăm ca anul 2023 să găsească clarificată situația, cu câștigători ai licitației, pentru ca să putem intra pe acest drum pe care populația de din sud-estul județului Suceava îl așteaptă cu nerăbdare. Pentru aceasta importantă investiție CJ Suceava va asigura resursa financiară pentru lucrări”, a afirmat șeful administrației județene.
Conform acestuia, s-a intrat în linie dreaptă și cu drumurile aprobate prin programul „Anghel Saligny”, printre care cel dintre Satu Mare și Grămești și cel din Forăști. Pentru anul 2023 se vor apropia de final lucrările la drumurile Mălini – Borca, dar și la cel spre Bilbor.
„Anul viitor voi deține președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord – Est. În acest context pot să vă spun că prin POR 2021 – 2027 va fi disponibilă o sumă de 1,75 miliarde de euro. CJ Suceava va depune proiecte pentru modernizarea drumului Fălticeni – Horodniceni – Cornu Luncii – Mălini și Gura Humorului-Mălini, precum și pentru construcția unui pod nou la Mălini”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.