Prim-vicepreședintele Partidulului Național Liberal, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, a fost prezent miercuri, 14 iunie, în emisiunea Info Plus difuzată de Televiziunea Română.
Liderul liberal a vorbit despre programul de guvernare al coaliției PNL – PSD, din care UDMR-ul nu mai face parte. Astfel, Flutur a spus că, în cea mai mare parte, această nouă construcţie nu schimbă foaia de parcurs şi aşteptările oamenilor, deşi aşteptări sunt mai multe.
„Dar noi lucrăm pe un program de guvernare care a fost aprobat cu un an şi jumătate în urmă şi care a fost îmbunătăţit acum când s-a depus. Eu am coordonat din partea liberalilor această nouă variantă de program de guvernare. În programul vechi erau lucruri care s-au bifat şi atunci nu mai trebuiau prinse, în schimb au apărut unele chestiuni noi. Personal, o spun, legat de UDMR, că îmi pare rău de faptul că nu sunt cu noi. Eu vreau să le mulţumesc în numele PNL-ului pentru colaborare, au avut miniştri performanţi, miniştri buni, însă, vedeţi dumneavoastră, în negocierile politice la un moment dat se pot întâmpla şi astfel de lucruri, pentru că actuala coaliţie a hotărât să reducă numărul de ministere. S-a redeschis această cutie de discutare a protocolului, cine şi ce ministere ia. Şi aici a fost o neînţelegere, dar, repet, trebuie să apreciem prestaţia UDMR-ului şi noi avem vechime cu ei în Guverne coaliţie, în mai multe rânduri”, spus Gheorghe Flutur.
În ceea ce privește portofoliul Dezvoltării, Gheorghe Flutur a spus că acest minister a ajuns la liberali datorită faptului că inițial s-a discutat despre reducerea numărului de ministere, de la 20 la 18, adică cu două ministere mai puţin, iar în momentul acela, s-a redeschis discuţia despre întregul protocol, pentru că fiecare trebuia să îşi asume să piardă câte ceva.
„De aici este toată problema. Pe de o parte, colegii din PSD au susţinut continuitate la Ministerul Transporturilor, cu motivaţie, şi s-au făcut într-adevăr foarte multe lucruri bune acolo, mari şantiere deschise şi în special în domeniul infrastructurii. Şi dacă tot s-a deschis această discuţie, fiecare dintre partide a avut nişte opţiuni. Şi atunci, aşa cum PSD a avut opţiuni, şi noi, Partidul Naţional Liberal, care suntem al doilea partid ca mărime în această coaliţie, am avut nişte opţiuni. Deci s-a redeschis acest protocol. Nu mai putem vorbi de fostul protocol că nu s-a respectat. Dacă se reduce numărul de ministere înseamnă că s-au schimbat datele problemei. Şi, din păcate, aici n-a fost înţelegere. Eu am sperat până marți seară…
Ministerul Dezvoltării până la urmă înseamnă, nu numai Ministerul Dezvoltării, dezvoltarea României, şi oamenii se uită la noi, dar acolo sunt câteva direcţii extraordinare. Şi sigur că, atunci când optezi, optezi pentru că vrei să ai oameni, pârghii şi să îţi pui în aplicare politicile tale cu nuanţă liberală pentru dezvoltarea României. E normal un partid de dreapta, liberal, să opteze pentru aceste zone de dezvoltare. Asta a fost tot, nimic altceva. Însă am fost cumpătaţi, am ţinut seama şi de ce doresc ceilalţi. După cum vedeţi, astăzi noi deţinem acest portofoliu al Dezvoltării şi chiar despre asta vreau să vorbesc, pentru că unul dintre capitole este modernizarea României”, a spus Gheorghe Flutur.
De asemenea, prim-vicepreședintele Flutur a vorbit și despre proiectele pe care administrațiile publice locale și județene le vor implementa cu sprijinul Ministerului Dezvoltării.
„Sigur, sunt şi bani europeni, şi sunt mulţi, sunt şi bani din bugetul naţional. Depinde cum vrei să îi cheltui în perioada următoare, care e gândirea ta pentru dezvoltarea României. Vă dau un exemplu. Avem un program de modernizare urbană. Există proiecte de 11,5 miliarde de euro pentru cele opt regiuni de dezvoltare, acele programe operaţionale regionale. 200, îmi aduc aminte, 63 de oraşe şi municipii vor fi eligibile pe acest program. Ştiţi ce înseamnă acest program? Înseamnă modernizarea oraşului respectiv. Spaţii dintre blocuri, clădiri vechi care trebuie renovate, înseamnă drumuri, înseamnă transport, înseamnă mobilitatea aceasta urbană, legătura dintre urban şi rural, cu mijloace de transport moderne. Toate aceste lucruri sunt prinse în aceste programe de 11,5 miliarde de euro în toată ţara. Apoi, avem programul Anghel Saligny, pentru care noi, liberalii, ne-am luptat foarte mult. Ne-au şi acuzat unii şi alţii. În următorii 6-7 ani, circa 10 miliarde de euro. Ştiţi ce înseamnă, oameni buni? Înseamnă în România trei milioane de oameni racordaţi la apă şi canalizare. O să fie un milion pe programul ăsta şi încă două milioane de cetăţeni, aproximativ vorbesc, mai este un program, programul operaţional de infrastructură mare. Adică ne ducem undeva la un grad de conectare de peste 70% apă-canal în România, înseamnă civilizaţie. Înseamnă drumuri locale şi judeţene, peste 10.000 de kilometri, cam 20% din drumurile din România comunale şi judeţene modernizate pe aceste programe. Gaze metan, reţele, 20% aproximativ din populaţie conectată la noile reţele de gaze naturale. Deci v-am dat câteva răspunsuri, amprenta pe care noi am susţinut-o, de dezvoltare, de modernizare a României. Pentru că dacă aceste lucruri nu le facem, populaţia pleacă, satele se depopulează. Trebuie şi alte măsuri luate, nu numai astea, dar v-am dat câteva exemple ca să vedeţi ce dorim să facem în perioada următoare”, a spus Flutur.
El a adăugat că ar putea exista și suspiciunea că preluarea acestui minister vine înainte de anul electoral, însă, datorită rigorilor clare în atragerea fondurilor, există garanții că toate unitățile administrative se vor dezvolta.
„În primul rând, vă spun că există proceduri şi ghiduri pe fondurile europene foarte clare, proiectele se aprobă după aceste reguli foarte stricte, există audit care să îţi verifice procedura, audit internaţional. Pe proiectele din Programul Anghel Saligny sunt nişte reguli foarte clare şi ministrul Attila Cseke a făcut o treabă foarte bună. Să ştiţi că nu există Primărie din România să n-aibă depus măcar un proiect pe aceste domenii, dar au mai multe proiecte, şi pe apă, şi pe canal, şi pe gaze naturale.
Deci s-a ţinut seama de echilibrarea zonelor, foarte important acest lucru. Şi există sisteme de monitorizare. Dar trebuie investit. Noi vorbim de creştere economică. Oamenii întreabă: şi ce aţi făcut cu creşterea economică? Păi facem, uite, 10.000 de kilometri de drumuri comunale şi judeţene, facem reţele de apă şi canal sau gaze naturale, pentru că, vedeţi dumneavoastră, e o problemă cu lipsa soluţiilor alternative de încălzire, mai ales în mediul rural. Toate sunt programe pe care noi le-am prevăzut, iar Ministerul Dezvoltării are această gândire de dezvoltare la bază şi în urban şi în rural şi e nevoie de aşa ceva. Mă uitam, evoluţia din 2012 încoace. Până la urmă, măsurăm PIB-ul pe locuitor. În 2012, noi aveam 57% din PIB-ul european, produsul intern brut pe cap de locuitor, 57%, eram aproape la jumătate faţă de media europeană. Ştiţi că acum noi suntem la 77%, cu premise ca la anul să depăşim 80% din PIB-ul european? Asta nu se face decât dacă ai curaj să investeşti în nişte zone care îţi întorc banii înapoi prin dezvoltare”, a conchis Gheorghe Flutur.