Prima iarnă fără gaz rusesc. România trece la politica de reducere a consumului. Cristian Bușoi: Consumatorii vulnerabili nu trebuie să sufere

Românii trebuie să știe că depozitele de înmagazinare a gazului au fost umplute deja la peste 72% din capacitate, spune europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, într-un interviu pentru PS News.

”Este o veste excelentă, având în vedere că ținta stabilită la Bruxelles a fost de 80%, până la începutul lunii noiembrie. Ministerul Energiei a dat asigurări că avem suficient gaz pentru a trece de această iarnă. Recent spuneam că ne pregătim pentru o iarnă fără gaz rusesc și că trebuie să rămânem uniți în efortul nostru comun. După agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina, politica energetică a devenit în primul rând o chestiune de securitate și accesibilitate”, a spus liberalul.

Cristian Bușoi a subliniat faptul că planul Comisiei Europene “Save gas for a safe winter” – “Economisim gaz pentru o iarnă sigură” propune ”o reducere voluntară a consumului și dezvăluie o serie de modalități diferite prin care statele membre, industriile și gospodăriile pot reduce consumul de gaze”.

”Cu toții trebuie să acționăm acum pentru a evita un șoc de aprovizionare și pentru a preveni noi daune economice în această iarnă. Să analizăm toate opțiunile pe care le avem pentru a crește eficiența energetică la toate nivelurile economiei, pentru a reduce consumul inutil și pentru a crește producția internă de gaz. Să găsim cele mai eficiente metode de a încuraja și a răsplăti industria care găsește soluții pentru reducerea consumului de gaz și cele mai bune soluții pentru ca, în special, consumatorii casnici, consumatorii vulnerabili și instituțiile esențiale cum ar fi spitalele și școlile să nu aibă se suferit peste iarnă.

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie pe care o conduc în Parlamentul European va discuta despre acest plan în cadrul următoarei sale reuniuni. Ne vom asigura că propunerea Comisiei va fi implementată corect și echilibrat”, a punctat europarlamentarul.