Prima ieftinire a carburanților din acest an. Cu cât au scăzut prețurile

După scumpirea masivă de la 1 ianuarie, avem prima ieftinire, de mai mică amploare, a carburanților la pompă, operată la începutul week-end-ului.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net, afișează pe data de 7 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,29  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,47 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul benzinei cu 5 bani pe litru și pe cel al motorinei cu 4 bani pe litru. Este prima ieftinire din acest an, după majorarea de preț care a avut loc la 1 ianuarie

Atunci, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. Majorările de preț la pompă au survenit ca urmare a două modificări importante: eliminarea compensației de 50 de bani la litru – jumărate suportată de Guvern, jumătate de companii, și o reducere a accizelor la nivelul minim din Uniunea Europeană.

Ieftinirile survin pe fondul unor cotații în scădere a țițeiului pe plan global, dar și a politicii companiilor ruse de a vinde, până la data de 5 februarie, când intră în vigoare un embargou asupra carburanților rusești, cât mai multă benzină și, mai ales, motorină.

Pe de altă parte, ieftinirea operată de Petrom azi vine după ce ieri Lukoil, companie care deține una dintre cele rafinării din țară și o rețea de circa 310 de stații de distribuție a carburanților, a scăzut prețurile cu cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină. Ieftinirea a fost observată întâi de Profit.ro,

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV, scrie psnews.ro.