Primăria Suceava a pregătit proiecte de peste 75,5 milioane de euro ce vor fi depuse pe POR

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat luni, 7 noiembrie, la ADR Piatra Neamţ la o discuţie pregătitoare pentru accesarea de fonduri europene pe Programul Operațional Regional 2021-2027.

„Am discutat despre posibilitatea aprobării SIDU la nivelul Zonei Urbane Funcționale și ni s-a sugerat să așteptăm finalizarea consultanței întocmite de firma de consultanță Jaspers pentru ADR Nord Est, pentru accesarea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2021-2027, estimându-se ca termen de finalizare sfârșitul anului, altfel existând riscul să apară modificări la nivelul ADR Nord – Est și să fim nevoiți să aprobăm din nou.
De asemenea, am trecut în revistă proiectele pe care dorim să le finanţăm pe prioritățile  2, 3, 4, 6 și7.
Valoarea estimată a proiectelor pe care le avem pregătite pentru finanțare pe aceste priorități se ridică la 75,55 milioane de euro”, a spus primarul Ion Lungu.

Edilul Sucevei a subliniat că o veste bună este Prioritatea nr 6 – „O regiune educată”, unde se vor putea depune proiecte pentru transport electric pentru elevii din zone marginalizate.

La Prioritatea nr. 3 – „O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul”, pentru Creşterea eficienței energetice la clădiri rezidenţiale se introduce un nou indicator „Sărăcie energetică”, prin care se va stabili valoarea grantului, iar diferenţa va fi suportată de autoritatea locală.

Proiectele de digitalizare pentru scoli vor putea fi accesate pe Prioritatea nr.2 „O regiune mai digitalizată” şi pe prioritatea nr.6 „O regiune mai educată”.

„A fost o discuţie utilă, am stabilit cât mai concret foaia de parcurs a etapelor pentru depunerea proiectelor europene pe Programul Operațional Regional 2021-2027.
Sperăm să putem depune începând din anul 2023 proiecte la finanţare pe POR la ADR Piatra Neamț”, a conchis Ion Lungu.