Joi, 17 august 2023, începând cu ora 10:00, Sala Unirii a Palatului Administrativ a găzduit o întâlnire în care s-a dezbătut stadiul proiectelor celor două tronsoane din A7 Pașcani – Suceava – Siret.
La dezbaterea organizată de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu reprezentanții C.N.A.I.R. au participat atât reprezentanți ai instituțiilor publice direct implicate (OCPI, ANANP, APM, Direcția Silvică, Garda Forestieră), cât și primari și reprezentanți din aparatul de specialitate de la UAT-urile de pe traseul viitoarei autostrăzi.
Tema de bază a acestei întâlniri a fost creșterea gradului de identificare a parcelelor și a proprietarilor de pe culoarul de expropriere și categoria de folosință a terenurilor. Acești pași sunt premergători Hotărârii de Guvern referitoare la expropriere. De asemenea, sprijinul pentru obținerea Acordului de Mediu este o problemă ce a fost prezentă în discuții.
După ce președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și directorul general adjunct al CNAIR, Gabriel Budescu au solicitat sprijinul primarilor pentru identificarea proprietarilor, atât directorul Oficiului de Cadastru, Vasile Mocanu, cât și primarul de la Salcea, Ezekiel Belțic, și cel din Grănicești, Gheorghe Nuțu, au precizat că de acest lucru trebuie să se ocupe firma angajată special în acest scop, nu primăriile.
Până acum, unele unități administrativ teritoriale prin care va trece A7 au reușit să identifice în proporții mari proprietarii terenurilor, în timp ce în altele gradul de identificare este mai mic.
În cazul orașului Salcea, Primăria a reușit să identifice doar 18% dintre proprietari. Despre acest lucru primarul Ezekiel Belțic a spus că lucrurile sunt mai greoaie aici din cauză că fosta conducere nu și-a dat interesul pentru a implementa proiectele de cadastrare gratuită. De altfel, și directorul Oficiului de Cadastru Suceava, Vasile Mocanu, a spus că această diferență a gradului de identificare este legată de accesarea finanțărilor privind cadastrarea.
„În ceea ce privește orașul Salcea, prima problemă în identificarea proprietarilor, trebuie să spun clar, este fosta conducere a Primăriei. Dacă în perioada precedentă momentului în care am depus jurământul de primar a fost doar o singură finanțare accesată și nu a fost finalizată nicio parcelă intabulată gratuit, din cauza fostei conduceri a orașului Salcea, nu poate fi imputat lucrul acesta actualei conduceri. În ceea ce privește identificarea proprietarilor, este interesul nostru. Am luat aminte la toate rugămințile dumneavoastră (n.r. ale președintelui CJ Suceava) și ale Oficiului de Cadastru privind prioritizarea sectoarelor cadastrale care se suprapun cu obiective de utilitate publică. În acest sens, avem contractate aceste sectoare cadastrale în proporție de peste 95%. Ceea ce a făcut Primăria orașului Salcea, aș putea să spun fără să greșesc, cred că nu a făcut nicio primărie din județul Suceava, în sensul de a trimite în fiecare poartă 3500 de pliante cu toate informațiile despre intabularea gratuită. Primăria orașului Salcea a făcut tot ceea ce a ținut de ea, din momentul în care sunt primar. Am contractat servicii prioritar pentru a identifica proprietarii care se suprapun cu Autostrada 7, dar nu poate să vină o firmă care face studiul de fezabilitate să solicite Primăriei Salcea ceea ce nu are. Mai mult decât atât, nu se poate, domnule președinte, să vii cu telefonul să ne ghideze pe unde este traseul autostrăzii. Atâta timp cât au niște bani și nu există traseul bornat nu va ști niciun proprietar dacă este el sau nu.
În orașul Salcea, majoritatea proprietarilor au terenuri date în asociații și nu există nici limitele stânga – dreapta. Am mai avut cetățeni care spuneau că la al 17-le pin de la șoseaua Aeroportului ar fi parcela lui. Al 17-le pin nu mai există că s-au tăiat! Deci, lucrurile acestea nu mai țin.
Ceea ce a ținut de Primăria orașului Salcea, noi am făcut. S-a contractat firmă. Și, nu că laud, dar am fost persoana care am luat legătura cu domnul primar de la Dumbrăveni, în 2020, și l-am întrebat: domnule primar, cu cine ați făcut dumneavoastră intabulările gratuite? Vreau o firmă serioasă care să se ocupe și în orașul Salcea. Primarul de la Dumbrăveni mi-a spus că este firma fiului domnului director OCPI, Vasile Mocanu. L-am contactat, a venit și la noi și facem toată procedura aceasta pentru intabularea gratuită, dar sunt niște etape care trebuie parcurse, în vederea identificărilor și a intabulărilor gratuite. Acum suntem la partea de contestații la prima finanțare semnată”, a spus primarul Ezekiel Belțic.
Edilul de la Salcea i-a solicitat reprezentantului CNAIR să traseze culoarul autostrăzii, astfel încât atât firma care face cadastrarea gratuită, cât și Primăria orașului Salcea să poată identifica proprietarii acelor terenuri.
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat tuturor factorilor implicați să găsească soluții pentru a ajuta orașul Salcea să poată identifica proprietarii terenurilor pe unde urmează să fie construită Autostrada 7.
„Domnule Mocanu, rog să ne aplecăm spre Salcea. Să facem o întâlnire de lucru acolo, ca să mărim procentul de identificare. O sa depășim și problema asta, până la urmă”, a spus Gheorghe Flutur.
La finalul întâlnirii, președintele CJ Suceava a spus că vineri, 18 august, de la ora 9:00, la Salcea va avea loc o întâlnire, iar de la ora 10:00, cei implicați se vor întâlni la Fântânele.