Primarul Ion Lungu anunță că, de la 30 noiembrie, sucevenii vor primi 0,50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat în unul dintre centrele ce vor fi înființate în oraș

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat în conferința săptămânală de presă de miercuri, 6 septembrie, că începând cu data de 30 noiembrie 2023, cetățenii care vor returna un ambalaj nereutilizabil la centrele de returnare din oraș, vor primi 0,50 bani ca urmare a intrării în vigoare a sistemului de garanție – returnare, pentru ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

„Am avut întâlniri la București la mai multe instituții guvernamentale, respectiv la Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene și la Compania Națională de Investiții, unde am discutat probleme curente ale municipalității.
De asemenea, am avut o discuție la sediul Asociației Municipiilor din România, cu domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, pe două teme importante: sistemul de garanție returnare și taxa pe economia circulară.

Am propus să se înființeze la Suceava unul din cele 17 Centre Regionale, conform prevederilor HG 1074/2021, unde ambalajele returnate vor fi numărate, sortate, pregătite pentru reciclare, în colaborare cu operatorii de salubritate.
Totodată am propus înființarea a 5 centre în cartiere, sub coordonarea Sistemului de Garanție Returnare, în vederea organizării si operării punctelor de returnare”, a declarat primarul Ion Lungu.

Sistemul de Garanție – Returnare este un instrument de mediu eficace în susținerea colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru băuturi. Este un mecanism prin care diferite părți implicate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare a ambalajelor cu ajutorul unui stimulent numit garanție.

La achiziția unei băuturi, consumatorul va plăti, pe lângă prețul produsului, o garanție pe care o va revendica în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deșeul de ambalaj capătă valoare și este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.