Primarul Ion Lungu: „Începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan, vom trece toate școlile pe sistemul centralizat de încălzire”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a avut vineri, 25 noiembrie, la sediul Primăriei, o întâlnire cu toți directorii și cu contabilii șefi de la unitățile de învățământ dinoraș. Potrivit edilului, cea mai importantă problemă discutată a fost cea legată de funcționarea din punct de vedere energetic a școlilor în această iarnă, însă a fost abordat și subiectul colaborării unitătilor de învățământ cu municipalitatea pentru atragerea de fonduri europene.

„Am avut discuții despre realizarea de economii la cheltuielile cu energia electrică și gazul metan. Am cerut școlilor să renunțe, unde este cazul, la contractele pe care le au pentru închirierea unor spații, consumurile energetice sunt mai mari decât sumele care se încasează din închirieri.

Începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan, vom trece toate școlile pe sistemul centralizat de încălzire.
Nu se pune problema să restricționăm activitatea la școli, dar nici nu putem consuma din punct de vedere energetic «fără număr», pentru ca plătește Primăria. În privința atragerii de fonduri europene s-au purtat discuții în domenii precum: digitalizarea, reabilitarea clădirilor pentru o bună eficiență energetică, modernizare clădiri învățământ dual, construire săli de sport și grădinițe noi”, motiv pentru care la discuții au participat reprezentanți ai Direcției de Fonduri Europene din Primărie, care trebuie să fie permanent în contact cu școlile și să lucreze împreună pe proiectele existente” a declarat primarul Ion Lungu.

În domeniul digitalizării, edilul Sucevei a precizat că va exista o platformă comună prin care să se faciliteze colaborarea între unitățile de învățământ și Primărie.

„Pe PNRR s-au semnat deja contacte pe reabilitare eficiență energetică în valoare de peste 8 milioane euro, la Școala Gimnazială nr.9 Obcini, Școala Gimnazială nr.3, la Școala Gimnazială nr.7 Ițcani și Cantina C.N.Petru Rareș. Este aprobat proiectul și la CN M. Eminescu, urmează a fi semnat. De asemenea, pregătim proiecte la școli și pe Programul Operațional Regional 2021-2027, pe Prioritatea nr.2 Digitalizare și pe Prioritatea nr 6 Educație”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.