Primarul Ion Lungu, vești bune pentru sucevenii racordați la sistemul centralizat de încălzire: „Guvernul decontează 50% din costul biomasei”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat că 50% din costul biomasei, inclusiv TVA-ul, folosită pentru încălzirea populației va fi suportat de Guvernul României. Conform Hotărârii de Guvern aprobate miercuri, 17 noiembrie, subvenția este acordată în perioada octombrie 2022 – martie 2023.
Edilul Sucevei a precizat că în cursul zilei de miercuri s-a întâlnit cu acționarii austrieci, conducerea Bioenergy și conducerea Thermonet, cu care a purtat discuții privind accesarea a 40.000.000 de euro, fonduri europene, în vederea reabilitării rețelelor și punctelor termice din oraș.
„Guvernul României a aprobat un program de sprijin pentru unitățile teritorial administrative unde funcționează sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.
Ministerul Dezvoltării va deconta 50 % din suma facturată (inclusiv TVA) pentru achiziția de biomasă în cazul Sucevei, realizată în perioada octombrie 2022-martie 2023 de către producătorul de energie termică.
Așa cum se știe în Suceava avem cel mai mic preț de producție a gigacaloriei din țară, cel mai mic preț a gigacaloriei la gardul centralei iar cetățenii plătesc cel mai mic preț la încălzire din țară in sistem centralizat, respectiv 240 lei pe gigacalorie.
Tot ieri am avut o întâlnire la sediul primăriei cu acționarii austrieci și conducătorii celor două societăți SC Bioenergy SRL și SC Thermonet SRL Suceava.
Am discutat despre funcționarea în această iarnă, ținta este să funcționăm exclusiv pe biomasă, fără a consuma nici un metru cub de gaz metan.
Totodată am stabilit ca în luna martie să depunem primul proiect pe fonduri europene în valoare de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, pe Programul-cheie 5 «Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare», gestionat de Ministerul Energiei.
Avem toate șansele să avem un sistem performant de încălzire în orașul nostru”, a spus primarul Ion Lungu.