Primul spital din România specializat pe boala care afectează peste 550.000 de români

Premieră medicală la Iaşi. La Spitalul de Pediatrie a fost înfiinţată prima secţie din ţară destinată copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. De acum, micii pacienţi pot primi aici atât diagnosticul, cât şi tratamentul care să îi ajute să trăiască o viaţă cât mai normală. Este o veste cu siguranţă mult aşteptată de cei peste 500 de mii de copii care se luptă cu această afecţiune dar şi de părinţii lor.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi este primul spital de pediatrie din ţară care va avea un compartiment special destinat copiilor cu autism.

Secţia reprezintă o premieră care da speranța micuților care suferă de tulburări de spectru autist. Pasul este imens fiindcă în România, dincolo de lipsa infrastructurii și decontării terapiei, marea problema o reprezintă faptul că acești copii sunt diagnosticați extrem de târziu, uneori prea târziu pentru a se mai putea recupera.

Unul din 54 de copii suferă de autism

Un copil cu vârsta de până în 2 ani cu autism se poate recupera și în proporție de 80%. Din păcate până acum diagnosticul se punea doar la Institutul de Psihiatrie Socola, lucru pe care părinții refuzau de multe ori să îl accepte și nu ajungeau să mai fie diagnosticați la timp. Acum, odată ajunși în spital, copiii cu suspiciuni primesc diagnosticul și tratamentul direct acolo. Tot la spital va fi infiiintata și o sala de Terapii speciale pentru acești copii. Un pas mic, dar de o importantă crucială. 

Statisticile arată că unul din 54 de copii sunt în spectrul autist. În România, în acest moment, sunt 558.000 de oameni care se luptă cu autismul, iar aici includem atât copiii diagnosticaţi cu această boală, cât şi familiile lor care le sunt alături, scrie observatornews.ro.