Probleme în Ungaria. Tot mai mulți maghiari vin să lucreze în România sau să cumpere alimente de la noi din țară

S-a întors roata la granița de vest a României. Tot mai mulți unguri vin sa lucreze aici sau măcar să-și ia alimente și combustibil cu prețuri mai mici decât la ei. Totul după ce forințul a atins minime istorice anul trecut, arată Știrile Pro TV.

Județele Arad și Bihor, în care s-au dezvoltat în ultimii ani numeroase parcuri industriale, îi determină pe unguri să vină să lucreze aici.

„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor” – Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor.

„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, faz zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, spune Dora Szekey, angajată din Ungaria. Ea locuiește la 10 kilometri de graniță și s-a angajat împreună cu soțul ei în Oradea, la o fabrică. Câștigă peste 1.000 de euro fiecare.

„Motivele ar fi: distanța, ajung foarte repede, al doilea ar fi salarizarea bună, condițiile foarte bune de lucru. Mi-au confirmat că o să mai aducă. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși”, spune Valeriu Trip, managerul unei fabrici de volane din Oradea.

În zona de vest foarte mulți români vorbesc maghiara, așa că vecinii nu au o problemă de adaptare. În plus, unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.

Citiți AICI articolul complet