Putin a decretat 30 septembrie drept „Ziua reunificării” cu regiunile anexate în Ucraina şi le promite moscoviţilor un concert în Piaţa Roşie

Ideea aderării Ucrainei la NATO a fost din nou dezbătută. Secretarul General al Alianţei s-a dus într-o vizită surpriză la Kiev unde a discutat cu Zelenski despre progresul făcut de ţara sa. Tot ieri, preşedintele Ucrainei s-a întâlnit şi cu doi miniştri ai apărării din Europa. În Rusia, Vladimir Putin a avut parte de propriile sale întruniri cu liderul cecen, dar şi cu omologul său din Sudanul de Sud.

Secretarul general NATO a ajuns ieri la Kiev într-o vizită supriză. Aici, el s-a întâlnit cu Zelenski, iar, în cadrul unei conferinţe de presă, a subliniat faptul că Ucraina continuă sa înainteze. Mai mult, pe agenda celor doi s-a aflat şi consolidarea rețelei de apărare antiaeriană a Ucrainei.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Cu cât Ucraina devinde mai puternică, cu atât suntem mai aproape să sfârşim agresiunea Rusiei. Capitularea Ucrainei nu ar însemna pace, ar însemna ocuparea brutală rusă.

Un alt subiect abordat de Stoltenberg a fost legat de atacurile cu drone din apropierea frontierei cu ţara noastră, atacuri pe care le-a condamnat.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Nu avem niciun indiciu că acesta este rezultatul vreunui atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat. Dar războiul Rusiei și loviturile necugetate din apropierea granițelor României sunt nesăbuite și destabilizatoare.

În urma discuţiilor dintre cei doi, Zelenski a transmis că Ucraina face eforturi semnificative pentru a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Aceasta nu este doar ambiția noastră, a ucrainenilor. Este singura perspectivă de securitate eficientă pentru Europa, care garantează o pace reală și durabilă.

Tot ieri, preşedintele a purtat discuţii şi cu ministrul apărării francez, dar şi cu cel britanic. Împreună cu Franţa, Ucraina se va concentra pe consolidarea armatei, dar şi pe posibila producere comună a armamentului.

Concert de „Ziua reunificării” la Moscova

Întâlniri au avut loc şi în Rusia. Putin l-a primit cu zâmbetul pe buze pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, despre care s-a speculat în ultima perioadă că ar avea probleme grave de sănătate. Deşi intenţia revederii era de a discuta situaţia economică din regiune, totul s-a îndreptat rapid înspre războiul din Ucraina. Apoi, liderul rus s-a întâlnit cu omologul său din Sudanul de Sud.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Relaţiile dintre ţările noastre se dezvlotă intens. Am fost una dintre primele ţări care au recunoscut suveranitatea şi independenţa Sudanului de Sud.

Astăzi, în Piaţa Roşie din Moscova, va avea loc un concert prin care va fi marcat un an de la anexarea ilegală a celor 4 regiuni ucrainene: Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie. Nu se ştie momentan însă dacă Putin va participa, relatează observatornews.ro.