Putna Marelui Ștefan, demnă astăzi de tot ce i se întâmplă. Investiții de ordinul milioanelor de euro, sub administrația lui Gheorghe Coroamă

Localitate emblemă a Bucovinei, comuna Putna continuă să se dezvolte și să fie tot mai atractivă pe zi ce trece. Astfel, localitatea în care-și doarme somnul de veci Marele Ștefan este cunoscută astăzi nu doar pentru Mănăstirea cu același nume, ci și datorită performanțelor administrative ce au făcut ca această comună să fie una dintre cele mai dezvoltate din județul Suceava.
Vizitată anual de zeci de mii de turiști, Putna, denumită de marele poet Mihai Eminescu și „Ierusalimul Neamului Românesc”, reprezintă astăzi un adevărat reper pentru Bucovina, atât din punct de vedere turistic, cât și al dezvoltării.

De altfel, Putna devine anual și capitală culturală, iar administrația locală a conștientizat asta, în timpul mandatelor lui Gheorghe Coroamă dovedind că poate fi mândră de tot ce se i se întâmplă.

Numai în mandatul actual al edilului, investiții ce se ridică la ordinul milioanelor de euro au început să prindă contur. Dacă vorbim de utilități edilitare, Primăria Putna are în implementare două proiecte ce însumează 8 milioane de euro și care presupun modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare pe aproape toată suprafața comunei. Potrivit edilului, după finalizarea lucrărilor, aproximativ 90% dintre cetățeni vor avea aceste utilități la poartă.
În ceea ce privește modernizarea drumurilor, până în luna iunie vor fi finalizate lucrările de asfaltare și betonare a zece străduțe, ce însumează 2,3 kilometri, investiție în valoare de 1,2 milioane de euro.

Prin Agenția Fondului de Mediu, Primăria Putna implementează alte două proiecte importante. Este vorba despre modernizarea iluminatului public și despre amplasarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice.
Și pentru că anterior vorbeam de „Putna – capitală culturală”, edilul Gheorghe Coroamă a mai accesat un proiect de 600.000 de euro ce presupune eficientizarea energetică a Casei de Cultură din localitate. Aici deja se lucrează, iar după ce vor fi finalizate lucrările propriu-zise, obiectivul va fi dotat cu aparatură specifică modernă.

Pentru a face economie la plata facturilor la energie electrică Primăria Putna va construi un parc fotovoltaic, valoarea estimată a investiției fiind de un milion de euro. Practic, pe un hectar de teren de la intrarea în comună vor fi amplasate panouri fotovoltaice, ce vor produce energia electrică necesară instituțiilor publice și iluminatului stradal. Potrivit edilului Coroamă, proiectul a fost aprobat de Ministerul Energiei, iar ulterior îndeplinirii tuturor procedurilor legale va fi organizată licitaţie pentru desemnarea constructorului.

Și cum tehnologia evoluează constant, primarul Gheorghe Coroamă a mai accesat un proiect european, ce se ridică la 400.000 de euro, care presupune digitalizarea Primăriei și achiziționarea de camere de supraveghere video pentru 30 de puncte din comună.
Tot la capitolul adaptare la tot ce apare nou, nici unitățile școlare din comună nu puteau sări peste această etapă a digitalizării. Astfel, dacă Școala Gimnazială Putna a fost dotată printr-un proiect de 200.000 de euro prin POR, Școala Gura Putnei este beneficiara unui proiect de 370.000 de lei prin PNRR, ce prevede dotarea cu mobilier materiale didactice și echipamente digitale.

Prin Grupul de Acțiune Locală „Sucevița – Putna” în cele două sate ale comunei, în proximitatea unităților școlare, vor fi construite și două spații de joacă pentru copii.

Un alt obiectiv de investiții important pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru copii și tineri, va fi finalizat în maxim trei luni. Această investiție, ce se ridică la 2,5 milioane de euro, va fi unică la nivelul județului nostru, fiind vorba de un complex sportiv impunător, cu stadion cu o capacitate de 1500 de locuri, cu nocturnă și gazon modern, dar și cu alte servicii ce vor fi la îndemâna celor ce vor ajunge aici.

„În cadrul aceleiași baze sportive vom avea și piscină, sală de fitness, saune și saloane de masaj, proiectul fiind unul amplu. Trebuie să recunosc că ideea acestui proiect există de mai multă vreme și acum nu putem decât să ne bucurăm că eforturile n-au fost zadarnice. O investiție în sport, consider eu, înseamnă o investiție în sănătatea copiilor și a cetățenilor comunei noastre și nu numai”, a spus primarul Gheorghe Coroamă.

Trebuie menționat că, după ce această bază sportivă va fi finalizată, comuna Putna va avea cel mai mare și modern stadion din județul nostru, acesta putând fi un etalon chiar pentru întreaga zonă a Moldovei.

Și cum experiența ultimilor ani a dovedit încă o dată că sănătatea populației este foarte importantă, în această primăvară încep lucrările de construire a unui centru medical modern ce va putea găzdui un cabinet de medicină de familie, unul de stomatologie și o farmacie. De asemenea, la etajul clădirii va fi amenajat un apartament în care va putea locui personalul medical. Primarul Coroamă a subliniat că finanțarea este asigurată prin Compania Națională de Investiții, iar valoarea proiectului se ridică la peste 1 milion de euro.

„Acestea sunt doar o parte din investițiile pe care le derulăm în prezent, lista acestora cuprinzând și alte lucrări mai mari sau mai mici”, a conchis primarul Gheorghe Coroamă.

Multele proiecte implementate deja, sau în curs de implementare, dar și ritmul în care satele comunei au fost modernizate, îl obligă în continuare pe edilul Gheorghe Coroamă să mențină standardele ridicate și să fie la fel de implicat în dezvoltarea comunei pe care o reprezintă.